Varför får man kristallsjuka?

Innehållsförteckning

Varför får man kristallsjuka?

Varför får man kristallsjuka?

Kristallsjuka, godartad lägesyrsel, är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. Du känner dig mycket yr när du vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka smittar inte och går ofta över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.

Vilka drabbas av kristallsjuka?

Vanligen uppkommer kristallsjuka efter att man har utsatts för hjärnskakning eller om man har fått någon form av virus som satts sig på balansnerven. Ofta finns det ingen direkt förklaring till varför man drabbats av kristallsjuka och inte heller varför kvinnor oftare drabbas än män.

Hur vanlig är kristallsjuka?

Otroligt vanligt Av Yrselcenters alla patienter behandlas 30-40% för olika varianter av kristallsjuka. De flesta insjuknar första gången i 35-50 års åldern. Kristallsjuka förekommer inte hos barn. Rapporterade uppskattningar talar om 20% av vuxna i åldern 30-59 år och 30-50% i åldrarna 60-99år.

Kan man jobba med Kristallsjukan?

Har en person en gång råkat ut för kristallsjuka är det vanligt med återfall. Därför rekommenderar Måns Magnusson att vara aktiv och röra på sig mycket. Men även att varje gång yrseln återkommer testa att göra rekommenderade övningar för att skaka loss kristallerna.

Varför är jag vinglig?

Balansorganen påverkas av rörelser I innerörat sitter balansorganet. Signalerna från balansorganet till hjärnan ökar på den sida du rör dig mot om du till exempel vrider på huvudet åt ett håll. Det kan ge för starka eller för svaga signaler om allt inte fungerar som det ska. Då blir det en obalans och du känner dig yr.

Kan man bli trött av Kristallsjukan?

Vid lågt blodtryck kan du också bli yr när du reser dig upp hastigt. Även vätskebrist och anemi kan orsaka yrsel, ofta i kombination med trötthet och orkeslöshet. Virus som sätter sig på balanssinnet, så kallad vestibularisneuronit, kan orsaka plötslig yrsel med illamående och kräkningar som påminner om kristallsjuka.

Kan man ha Kristallsjukan flera gånger?

Behandlingarna lyckas visserligen varje gång men eftersom den sjuka hinnsäcken ständigt tappar ut nya partiklar i båggången så återinsjuknar du med nya skov av kristallsjuka. Risken för återfall inom 6 månader efter det första insjuknandet har beräknats till ca 30%.

Kan man svimma av Kristallsjukan?

Kristallsjuka är yrsel som beror på att kristaller i innerörats balansorgan lossnat och hamnat fel. Det gör att du känner dig väldigt yr när du vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka kallas även för godartad lägesyrsel och går ofta över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling.

Relaterade inlägg: