Vad behöver man för att installera en diskmaskin?

Innehållsförteckning

Vad behöver man för att installera en diskmaskin?

Vad behöver man för att installera en diskmaskin?

Såhär installerar du en diskmaskin

 1. Lyft bort den gamla maskinen. Koppla av diskmaskinen genom att ta ut elkontakten från uttaget. ...
 2. Förbered den nya maskin. ...
 3. Montera avloppsslangen. ...
 4. Säkerställ att droppskydd finns. ...
 5. Montera tilloppsslangen. ...
 6. Koppla på elen. ...
 7. Placera maskinen. ...
 8. Testkör ett diskprogram.

Hur svårt är det att installera en diskmaskin?

Att installera diskmaskin behöver inte vara jättesvårt. Om köket är förberett och du vet hur du ska göra är det ett snabbt avklarat jobb, men ibland krävs extra installationer för att kunna ansluta vatten och/eller el och då kan det ibland krävas att du tar hjälp av en elektriker eller rörmokare.

Kan man installera diskmaskin?

Är man det minsta osäker ska man alltid anlita en behörig fackman för jobbet. För installation av diskmaskin gäller, för som så mycket annat hemmafixande, Boverkets byggregler: installationen ska vara gjord på ett fackmässigt sätt. Det innebär att du ska göra ett lika bra jobb som en professionell VVS-installatör.

Vad gör en diskmaskin?

Alla diskmaskiner fungerar i princip på liknande sätt. ... Diskmaskinen värmer upp vatten som spolas med högt tryck över den smutsiga disken och ett diskmedel som löser upp resterande smuts och fett. Beroende på hur bra vattnet värms upp och hur effektivt det spolas över disken avgör slutresultatet.

Får man ha eluttag bakom diskmaskin?

När man köper en diskmaskin måste den så klart installeras och anslutas till både vatten, avlopp och el. ... Dock finns ett undantag: finns inget befintligt eluttag i närheten av diskmaskinen måste en behörig elektriker dra el och sätta dit ett uttag.

Vad behövs för att installera en bänkdiskmaskin?

För att installera en bänkdiskmaskin direkt till blandaren är det bara att koppla diskmaskinens slang för vattentillförsel till kranen, och låta slangen för vattenavförsel ligga på diskbänken och släppa ut vattnet i diskhon.

Hur mycket kostar det att installera en diskmaskin?

En installation av diskmaskin kan kosta allt från 10 kronor, beroende på förutsättningarna. Du kan göra ett ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaderna.

Hur långt in ska diskmaskinen stå?

Därför ska en diskmaskin alltid stå på ett underlägg som säkrar golv och underliggande konstruktioner från eventuella vattenskador från läckande maskiner. Underlägget täcker hela golvet och går upp minst tio centimeter på sidorna och bildar alltså ett vattentätt kar under maskinen.

Hur ta ut diskmaskin?

För att dra ut maskinen, skruva ner de främre fötterna och skruva sedan den långa skruven så att baken sänks och maskinen kommer i våg. Sen kan du nog dra ut den.

Vilka delar består en diskmaskin av?

Anledningarna till att du måste ta hand om din diskmaskin blir tydligare när vi tar en noggrannare titt på komponenterna som utgör en diskmaskin.

 • Värmeelement. Dessa är delar av metall som omvandlar elektricitet till värme och som värmer upp vattnet till rätt temperatur. ...
 • Pumpen. ...
 • Spolarmarna.

Relaterade inlägg: