Vad beror Natriumbrist på?

Innehållsförteckning

Vad beror Natriumbrist på?

Vad beror Natriumbrist på?

Brist på natrium är sällsynt, men kan förekomma vid extrem svettning och kraftig diarré. Om man samtidigt lider av vätskebrist (dehydrering) kan blodtrycket bli livshotande lågt. Personer med diabetes eller vissa njursjukdomar är mer utsatta för natriumbrist.

Vad är ett lågt Natriumvärde?

Hyponatremi defineras som en S-Na-koncentration < 135 mmol/L. Hyponatremi är en vanlig elektrolytrubbning. Den förekommer i upp till 15-30 % av alla sjukhusvårdade patienter. Sjukhusvårdade patienter med hyponatremi har en förlängd vårdtid samt ökad mortalitet som är relaterad till graden av hyponatremi.

Vad gör man åt Natriumbrist?

Behandling med vätskerestriktion hos symtomatiska patienter rekommenderas i första hand. Nyttan av substitution med natriumklorid saknas då någon reell brist på natrium inte föreligger hos majoriteten av patienter med kronisk lätt hyponatremi.

Vad beror kaliumbrist på?

Det handlar framför allt om vissa vätskedrivande läkemedel som till exempel furosemid. Andra orsaker till låga kaliumvärden kan vara att du har förlorat salter, till exempel om du har haft kraftiga diarréer eller kräkningar. Njursjukdomar kan i vissa fall ge lågt värde, i stället för högt värde.

Vad betyder Siadh?

SIADH innebär hyponatremi som beror på ett ökat totalvatten och minskad natriumkoncentration i kroppen. Trots låg serumosmolalitet, < 270 mOsm/kg, är antidiuretiskt hormon (ADH/vasopressin) detekterbart i plasma, vilket medför att urinen inte är maximalt utspädd.

Hur får jag i mig natrium?

Den största källan till natrium är salt och andra typer av bordssalt och havssalt. Både salt som vi själva har på maten och salt som tillsätts under tillverkning av hel- och halvfabrikat bidrar.

Vad är en Natriumjon?

Natriumjonen, Na+ är den vanligaste katjonen i havsvatten och har viktiga biologiska roller. Växter har dock ett lågt natriumbehov och brist uppstår inte utan människans påverkan. Människor får ofta i sig alldeles för mycket genom att vi blivit vana vid smaken av (ursprungligen) salt i konserverade livsmedel.

Vad kan bero på ett lågt natriumvärde?

  • Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning.

Vad är ett förhöjt natriumvärde?

  • Ett förhöjt natriumvärde, också känt som hypernatremi, beror vanligtvis på vätskebrist där koncentrationen av natrium ökar som följd av en minskad mängd vätska i kroppen. Förhöjda nivåer kan även ses vid behandling med vissa läkemedel. Läs gärna i bipacksedeln på dina läkemedel om ditt natriumvärde ligger förhöjt.

Vad är natrium i blodet?

  • Natrium är ett mineralämne som har en viktig roll för balansen mellan salt och vätska i kroppen. Nivån av natrium i blodet regleras genom ett samarbete av flera olika organ i kroppen: hjärna, hjärta, njurar och binjurar. Vanligt bordsalt, koksalt, innehåller natriumklorid och du får ofta i dig tillräckligt mycket natrium genom det saltet.

Vad är rekommenderade dagsbehovet av natrium?

  • Natrium förekommer även i mindre mängder i rött kött och fågel. Vad är det rekommenderade dagsbehovet av natrium? Enligt NNR2012 (Nordiska Näringsrekommendationer) rekommenderas max 2-2,4 gram natrium per dag då det (enligt NNR) finns starka vetenskapliga belägg för att salt (som är den främsta källan till natrium) orsakar högt blodtryck.

Relaterade inlägg: