Vad ska man göra när man har diarre?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra när man har diarre?

Vad ska man göra när man har diarre?

Drick mycket Vid diarré förlorar du mycket vätska, så det är särskilt viktigt att dricka. Drick lite i taget men ofta om det är svårt att dricka mycket på en gång. Barn och äldre personer är mer känsliga för vätskeförlust. Undvik dryck med socker eller sötningsmedel som kan förvärra diarrén.

Varför är jag dålig i magen?

Diarré och lös mage kan bero på många olika saker; matförgiftning, magsjuka, allergi mot vissa livsmedel eller i vissa fall en bakomliggande diagnos. Diarré är ofta snabbt övergående och behöver sällan behandlas. Vissa symptom bör dock undersökas vidare.

Hur länge kan man gå med diarre?

Diarré är ett symptom och inte en sjukdom i sig. I de allra flesta fall brukar besvären avta självmant efter några dagar, men om du inte blir bättre på en vecka eller inte klarar att kompensera för vätskeförlusten kan du behöva vård.

Vad ska man äta när man är dålig i magen?

banan blåbär majsvälling eller risvälling mjölmat som pasta, vitt bröd och pannkakor morotspuré eller kokt morot ris mandel eller nötter te. Probiotika kan hjälpa till att balansera tarmfloran. Det finns tillsatt i vissa fil- och yoghurtsorter och fruktdrycker som finns att köpa i vanliga mataffärer.

När är diarré farligt?

Diarré som pågår längre än fyra veckor, så kallad långvarig diarré, bör utredas av läkare. Sök vård akut vid plötsliga magsmärtor, svart eller blodig avföring. Om du har ett barn med diarré som även är allmänpåverkat, inte får i sig vätska och inte har kissat på länge bör du också söka vård akut.

Vad ska man äta för att få fast avföring?

Mat som gör avföringen fastare

 1. Äppelmos.
 2. Bananer.
 3. Ost.
 4. Pasta.
 5. Ris.
 6. Krämigt jordnötssmör.
 7. Potatis (utan skal)
 8. Tapioka.

Kan man bli dålig i magen av stress?

Du kan få ont i magen av stress Stress kan ge ont i magen och även förstoppning eller diarré. Besvären beror oftast på stressen i sig och inte på att det är något fel i din mage. Rökning, alkohol och vissa läkemedel kan göra att du får mer besvär.

Varför blir man dålig i magen av alkohol?

Många får lös mage eller diarré dagen efter att de har druckit. Det beror på att alkoholen stör tarmarnas känsliga slemhinnor.

Hur lång inkubationstid på magsjuka?

Inkubationstiden är 12–48 timmar. Smittade personer kan sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat. Smittrisken anses dock vara störst de närmaste dygnen efter man insjuknat.

Hur länge kräks man vid magsjuka?

Kräkningar kan även orsakas av extrem smärta, utmattning samt av vissa sjukdomar. Annons: När man kräks så känner man sig i de flesta fall också illamående och trött. Vid magsjuka eller liknande så går det oftast över efter några dagar, men det kan också finnas andra orsaker som gör att man kräks.

Vad är orsakerna till diarré?

 • kost – för lite fett, för mycket fibrer, fruktos och artificiella sötningsmedel. Andra mer sällsynta orsaker till diarré är exempelvis parasiter och intag av giftiga ämnen. Behandling. I de flesta fall behövs ingen behandling – diarrén brukar upphöra av sig själv efter några dagar.

Vad är diarré hos barn och vuxna?

 • Diarré är vanligt hos både barn och vuxna. Lös avföring är kroppens sätt att rena tarmen från bland annat bakterier, virus och infektioner. Besvären går ofta över på några dagar, utan behandling, men ibland är diarré ett symptom på något som behöver utredas.

Varför får man diarré under antibiotikabehandling?

 • Många människor får diarré i samband med antibiotikabehandling. Denna diarré upphör oftast när behandlingen avslutas. Orsaken är att antibiotikan förändrar den normala floran av tarmbakterier. Livsmedel och preparat med mjölksyrebakterier (så kallad probiotika) kan återställa balansen och kan med fördel intas under antibiotikakuren.

Vad är undersökning av kronisk diarré?

 • Undersökningar. Vid kronisk diarré, kommer man att göra en grundlig undersökning och leta efter tecken på sjukdom både i magen och andra organ. Utredning av kronisk diarré kan omfatta blodprov, avföringstester, bilddiagnostik och endoskopi (undersökning av tarmen).

Relaterade inlägg: