Varför kräks man efter maten?

Innehållsförteckning

Varför kräks man efter maten?

Varför kräks man efter maten?

Trycket i magen stiger och den övre magmunnen samt matstrupen vidgas därefter pressas magsäckens innehåll ut. Man kan känna illamående och kräkningar av flera anledningar. Några vanliga orsaker är matförgiftning, graviditet, migrän, åksjuka, sjösjuka eller flygsjuka eller som biverkan till något läkemedel.

Vad kan man göra när man är illamående?

- Drick klara drycker som t ex juice, måltidsdryck, läsk, lättöl, iste. - Vila efter måltiden, gärna med huvudet högt. Prova - Salt mat kan dämpa illamående. T ex ansjovis, kaviar, saltgurka, salta kex, fetaost, oliver, chips eller salta nötter.

Är det bra att kräkas?

Att kräkas och att må illa kan bero på en mängd olika saker. Det kan vara en vanlig magsjuka, matförgiftning, graviditet eller någon typ av infektion. Kräkningar kan även orsakas av extrem smärta, utmattning samt av vissa sjukdomar.

Varför är det farligt att kräkas?

Salthalten i kroppen kan ändras om du gör dig av med maten genom att kräkas. Det kan ge besvär med hjärtat och kan skapa irritation och blödningar i magens slemhinnor och i matstrupen. Du kan också få frätskador på tänderna från magsaften om du kräks ofta under en längre tid.

Vad kan man göra för att sluta kräkas?

Drick lite och ofta Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga.

Finns det medicin mot illamående?

Primperan är ett antiemetikum (läkemedel mot illamående och kräkningar). Det innehåller en substans som kallas metoklopramid. Det verkar på ett område i hjärnan som hindrar dig från att bli illamående och kräkas.

Kan man ta Postafen mot illamående?

Meklozin som är ett antihistamin, dämpar innerörats funktioner som har med balansen att göra och ger på så sätt effekt mot illamående och kräkningar. Verkningstiden är ca 12 timmar. Postafen används till vuxna, ungdomar och barn över 6 år vid åksjuka (bil-, buss-, flyg- och sjösjuka).

Varför kräks man vid magsjuka?

Vid magsjuka skadas cellerna i tarmens slemhinna. Tarmen kan inte ta upp lika mycket vätska som den brukar göra. Då kan du kräkas och få diarréer.

Varför kräkreflex?

Kräkreflexen utvecklades antagligen som ett försvar mot gifter i mat, men kräkningar kan framkallas av en rad andra saker. Dessa inkluderar olika sjukdomstillstånd som gastrit och hjärntumörer, men även biverkningar av olika läkemedelsgrupper som cellgifter och morfin. Känslan av att behöva kräkas kallas illamående.

Relaterade inlägg: