Vad behöver jag för att lägga vattenburen golvvärme?

Innehållsförteckning

Vad behöver jag för att lägga vattenburen golvvärme?

Vad behöver jag för att lägga vattenburen golvvärme?

Vad behöver jag för att installera golvvärme?

  • VVS-tekniker.
  • Elektriker.
  • Material för golvvärmesystemet (såsom slang, fördelare, shunt och termostater)
  • Ett bra golv (tätskikt i våtrum!)

Vad ska man tänka på när man lägger golvvärme?

När du ska installera golvvärme ska du se till att du har tillräckligt med isolering. Risken är annars att värmen smiter ut under huset och det finns då risk för fuktskador. Det bästa är att ta reda på hur mycket isolering du behöver till just ditt golv genom att prata med en fackman.

Vad kostar det att lägga golvvärme?

Enligt en grov uppskattning kan vattenburen golvvärme kosta från 800 kronor per kvadratmeter. Jämför du detta med elektrisk golvvärme i form av värmematta eller värmekabel landar du ofta lite lägre, runt 500 kronor per kvadratmeter.

Hur lägger man elektrisk golvvärme?

El-golvvärme är också lämpligt i mindre rum, och där det inte är möjligt att dra vattenrör. Golvvärme läggs ut i tunna kablar, ledningsnät eller tunn värmefolie, som limmas på det råa golvet. Det kan vara ett betonggolv, ett golv av spånskivor eller det gamla trägolvet i vardagsrummet.

Vilken slang till golvvärme?

En 8 mm golvvärmeslang kan som längst vara 43 m lång, med ett cc-mått på golvvärmeslangen på 120 mm så räcker en slinga till ca 5 m2. En 20 mm slang kan istället vara maximalt 120 m, samt installeras med ett cc-mått på 300 mm vilket gör att en slinga istället räcker till ca 36 m2.

Hur fungerar vattenburet golvvärme?

Golven värms upp med varm luft, varmt vatten eller med elektriska slingor. Om ditt hus har vattenburen värme ska du ha vattenburen golvvärme, alltså värma upp golvet med varmt vatten. En del värmer upp hela huset med hjälp av golvvärme, medan andra har det mest för att det är skönt med varma golv.

Vad är det viktigt och tänka på golvvärme inom VVS?

Att tänka på med golvvärme: Elektrisk golvvärme med värmekabel och värmefolie måste läggas ut och installeras av en behörig elinstallatör. Vattenburen golvvärme får du lägga ut och förbereda själv men du bör låta en certifierad rörmokare trycktesta och ansluta systemet.

Kan man ha golvvärme under Våtrumsmatta?

Det går bra att kombinera en våtrumsmatta med golvvärme. Både elektrisk och vattenburen golvvärme. Detta så länge temperaturen inte överstiger 27 grader. Vinylmattor släpper effektivt igenom energin från golvvärmen till inomhusluften.

Kan man lägga parkett på plastmatta?

Ja, i praktiken så går det. Men om plastmattan sitter löst, så ska man med fördel ta bort den. Om man ändå väljer att lägga golvet direkt på plastmattan så är det viktigt att se till att golvet är rent och torrt innan man lägger det nya golvet, gör man inte det så finns det risk för att det kan börja lukta instängt.

Relaterade inlägg: