Hur man bygger en altan?

Innehållsförteckning

Hur man bygger en altan?

Hur man bygger en altan?

Att bygga trädäck på gräsmatta kräver lite mer förarbete än att bygga på befintlig altan.

 1. Gräv ut ca 15 cm djupt över hela den yta där trädäcket ska ligga. ...
 2. Lägg fiberduk eller ogräsduk i botten för att skapa en spärr mellan jord och grus. ...
 3. Fyll på med 5–10 cm grus i dimension 8/16. ...
 4. TIPS: Lys upp ditt trädäck!

Vilken regel till altan?

Skruvreglarna bör placeras med cc 60 cm eller tätare och ska alltid placeras stående för bästa bärighet. Dimensionen ska gärna vara 45x170 mm, men klenare dimensioner, 45x145 mm eller 45x120 mm kan också fungera på en upphöjd altan om de bärs upp av bärlinor som är minst 45x170 mm.

Vilka verktyg behövs för att bygga en altan?

12 verktyg som hjälper dig bygga altan och trädäck

 • Måttband eller tumstock. Noggrannhet och pålitliga mätverktyg är ett måste oavsett om du befinner dig i planeringsfasen eller ska kontrollmäta under arbetets gång. ...
 • Snörslå ...
 • Korslaser. ...
 • Vattenpass. ...
 • Jordborr. ...
 • Borrskruvdragare. ...
 • Kap- och gersåg. ...
 • Cirkelsåg.

Vilken plint till altan?

Det som är allra vanligast är att bygga en altan på betongplintar. Det är ett alternativ som passar oavsett vilken typ av mark man ska bygga på. Man kan antingen gjuta själv eller köpa färdiga. Det viktiga med betongplintar är att plinten måste nå ett fast underlag.

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Du får bygga en altan utan bygglov om samtliga krav uppfylls: Altanen byggs inom 3,6 meter från bostadshuset. Golvet ligger inte högre än 1,8 meter från marken. Altanen inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgränsen*

Vad kostar det att bygga en altan?

En 15 kvadratmeter stor altan som du bygger själv med tryckimpregnerad trall och utan tillval kan landa på under 7000 kronor. Vill du däremot bygga större, anlita hantverkare och lägga trall av ädelträ kan slutnotan landa på över 100 000 kronor.

Hur mycket reglar till trädäck?

Normalt CC-avstånd mellan reglarna är 600mm, men med en tunnare trall (22mm) kan du behöva gå ner på CC-mått 400mm och motsvarande med en tjockare trall (34mm), går det oftast bra att öka CC-avståndet upp till 800mm. Fäst alla reglar i betongplintarna och skruva ihop med varandra.

Vilka brädor till trädäck?

Virke som obehandlad långsamt växande furu fungerar minst lika bra som trallgolv, likaså andra träslag med naturligt motstånd mot röta som lärk, ek och regnskogsträslag.

Kan man bygga altan själv?

Normalt sett bygger man en altan på betongplintar. Det gör man oavsett vilken typ av mark man ska bygga på. Betongplintar kan man gjuta själv eller köpa färdiga. Det skiljer inte mycket i pris men båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Vad ska man tänka på när man bygger trall?

Välja storlek på trallvirket Storleken på trallvirket är viktigt beroende på hur stor altan du bygger. Bygger du en altan med större golvyta kan det vara bra att använda trallbrädor med lite grövre dimensioner som mm eller mm. Det gör att du får ett stabilare och mer rejält altangolv.

Relaterade inlägg: