Vad är ett lågt blodvärde?

Innehållsförteckning

Vad är ett lågt blodvärde?

Vad är ett lågt blodvärde?

Blodbrist innebär att du har för lite röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna behövs för att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre. Blodbrist kan göra att du blir trött, yr och får huvudvärk. Ofta går det att återställa mängden röda blodkroppar med hjälp av läkemedel.

Vad händer om man har järnbrist?

Blodbrist på grund av för lite järn är vanligt och kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Den vanligaste orsaken till blodbristen är att du har förlorat blod. Det kan till exempel vara vid mens eller om du har en sjukdom i magsäcken eller tarmen som ger blödningar.

Vad ska man äta när man har dåligt blodvärde?

Du kan förhindra järnbrist genom att äta mat som innehåller mycket järn, främst inälvs- och blodmat såsom lever och blodpudding. Kött, ägg och skaldjur innehåller också mycket järn. Även fullkornsprodukter, nötter och frön, spenat, baljväxter och torkad frukt innehåller järn.

Vad är det värsta som kan hända om man har järnbrist?

Järnbrist gör att kroppen får svårt att tillverka hemoglobin, det protein som transporterar syre i kroppen. Det gör att du kan känna dig trött och orkeslös. Det finns många möjliga orsaker till järnbrist, till exempel att du förlorat blod av något skäl eller att du inte kan ta upp järn från maten.

Varför har man för lågt blodvärde?

  • Lågt blodvärde (lågt Hb) Om man har för låga värden av Hb betyder detta att man lider av anemi, det vill säga blodbrist. Då har du för få röda blodkroppar i blodet. Det finns olika anledningar till blodbrist, vanligast är att man har brist på järn eller vitamin B12 (även kallat kobalamin).

Vad är högt blodvärde?

  • Högt blodvärde (högt Hb) Förhöjda hemoglobinkoncentrationer gör att blodet blir tjockflytande och betyder att man lider av polycytemi. Polycytemi innebär att man har för många röda blodkroppar i blodet. Detta kan var en sjukdom i sig men även vara en konsekvens av andra åkommor.

Vad är normalt blodvärde för män?

  • Vad är normalt blodvärde för män? När man talar om blodvärdet menar man detsamma som nivån av hemoglobin (Hb) i blodet. Det mäts ofta i gram per liter och för män ligger normalvärdet på cirka 130-170 g/l.

Vad är normalt blodvärde för barn?

  • Blodprov: Hemoglobin, B-Hb. ... Vanliga referensvärden för Hb-värdet är ungefär 1 gram per liter (g/L) för kvinnor och 1 g/L för män. Förutom hos nyfödda barn så ligger barns blodvärde något lägre än vuxnas men det varierar beroende på barnets ålder.

Relaterade inlägg: