Hur vet man om en leverfläck är farlig?

Innehållsförteckning

Hur vet man om en leverfläck är farlig?

Hur vet man om en leverfläck är farlig?

Avvikande, nya och växande födelsemärken Kännetecken för farliga födelsemärken: ny pigmentfläck eller leverfläck med ojämn kant eller skiftande färg, ibland med inslag av exempelvis vitt, rött eller blått. äldre pigmentfläck eller leverfläck som ändrar färg eller form, växer, kliar eller blöder.

Kan leverfläckar växa tillbaka?

Vad händer om födelsemärket kommer tillbaka? Hudförändringar som tas bort kommer ytterst sällan tillbaka, skulle någon eller del av hudförändringen komma tillbaka ber vi Dig att avvakta 6 månader innan återbesök. Vid återbesöket hjälper vi Dig kostnadsfritt, du bokar en tid som vanlig (via telefon eller onlinebokning).

Hur kan man bli av med leverfläckar?

Vänd dig då till din vårdcentral. Det finns även digitala alternativ för att få en leverfläck bedömd av läkare på vissa apotek. De flesta leverfläckar och födelsemärken kan tas bort på en vårdcentral medan de lite större kan behöva tas bort på en specialistklinik dit din husläkare då skickar en remiss.

Kan man få leverfläckar av solen?

Födelsemärken kan uppstå överallt på huden och uppkommer naturligt redan hos små barn. Antalet födelsemärken ökar med ålder, ärftlighet eller om man utsätts för mycket sol. Vid graviditet eller andra hormonella förändringar är det också vanligt att fler födelsemärken.

Hur kollar man upp hudcancer?

De vanligaste symtomen är en helt ny brunsvart fläck eller knuta som har vuxit eller ändrat utseende. Det kan också se ut som ett födelsemärke eller en leverfläck som börjar förändras. Det här kan vara tecken på att en förändring är ett malignt melanom: Den är oregelbunden i formen och ojämn i kanten.

Kan man klippa bort leverfläckar?

Läkaren skär bort födelsemärket med en kniv. För att hela födelsemärket ska bli borttaget skär läkaren några millimeter utanför själva märket. Läkaren tar bort en avlång, båtformad hudbit med födelsemärket i mitten om det är ett runt märke. Då blir det lättare att sy ihop sårkanterna utan att huden veckas.

När slutar man få leverfläckar?

Födelsemärken kan vara medfödda men det är vanligt att de gör debut någon gång under de första levnadsåren. Därefter brukar man få fler och fler fram till trettioårsåldern.

Relaterade inlägg: