Vad heter 6 Hörning?

Innehållsförteckning

Vad heter 6 Hörning?

Vad heter 6 Hörning?

Hexagon, sexhörning, är en polygon som består av sex linjestycken, som bildar en sluten kurva. Vinkelsumman i en hexagon är 720° och varje hörn i en regelbunden hexgon har alltså innervinkel 120°. Namnet kommer från grekiskans hexa = sex.

Hur många grader är en 6 Hörning?

Nedan delar vi upp en sexhörning (hexagon) i 4 trianglar och ser att vinkelsumman är $720°$. Vi kan alltså beräkna vinkelsumman i sexhörningen genom $\left(6-2\right)\cdot180°=4\cdot180°=720°$.

Har många hörn?

Månghörning. En månghörning är en figur med fler hörn än två, där hörnen sitter ihop med raka streck. Till exempel är både en triangel och en kvadrat två olika typer av månghörningar. En triangel kan kallas för en trehörning och en kvadrat för en fyrhörning.

Vad är arean av en regelbunden 6 Hörning med sidan a?

Re: Sexhörnings area Dra en höjd h från cirkelns mitt ned till varje bas på trianglarna. Du har nu delat basen i varje triangel i två lika stora delar a/2. Med lite trigonometri får du att tan(30°)=(a/2)/h vilket ger att h=(a/2)/tan(30°). där a är sidan på hexagonen.

Vad är arean av en regelbunden 6 Hörning?

Hitta hela arean genom att muliplicera arean för en triangel med antalet hörn/sidor i månghörningen.

Hur stor är Vinkelsumman i en 9 Hörning?

Alltså är figurens vinkelsumma 4·180°=720°. :) Smutstvätt skrev: Det vanligaste är att dela upp månghörningen i trianglar: Vi kan dela upp figuren i fyra trianglar, och alla dessa har vinkelsumman 180 grader.

Hur stor är Vinkelsumman i en 100 Hörning?

Vinkelsumman i en dekagon är 1440°.

Relaterade inlägg: