Varför heter det pannkaka?

Innehållsförteckning

Varför heter det pannkaka?

Varför heter det pannkaka?

I samband med spisens intågande kom också stekpannan, eller pannjärnet. Genrup vågar konstatera att den första tunna kakan som stektes på spis fick just namnet pannkaka. – Så står det i de gamla böckerna. En kaka som gräddades på spisen och som serverades direkt, säger han.

Är plättar svenskt?

I delar av Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Finland kallas alla typer av pannkakor eller plättar som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är. ... Plättar är historiskt en festligare form av pannkaka med dyrare ingredienser som till exempel grädde, därför gjordes de mindre.

Vad är det för skillnad på plättar och pannkakor?

Den enda skillnaden rätterna emellan är storleken. I övrigt är de identiska. Pannkakan som görs i ugnen har en helt annan konsistens och skiljer sig ofta i fördelningen av ingredienser jämfört med den för stekpannan. Den är även tjockare, mer kaklik än plättan, och därmed blir det en pannkaka.

Var kommer Ugnspannkaka ifrån?

Ugnspannkaka, i folkmun även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. I vissa delar av Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Finland kallas denna variant enbart pannkaka.

Varför äter vi pannkakor på torsdagar?

Att rätten framförallt serveras på torsdagar tros ha sitt ursprung i en katolsk tradition att inte äta kött på fredagar vilket innebar att man under torsdagen hade möjlighet att äta en större mängd som kompensation för fredagens avhållsamhet.

Vad är Plättlagg?

En plättpanna eller plättlagg är en sorts stekpanna för att tillaga jämna och fina små plättar. En plättpanna i gjutjärn av märket Skeppshult, 23 cm i diameter med 7 st plättar.

Vad är en plätt?

Plätt är en benämning på något som är mindre. Jordplätt = en mindre bit mark! Plättlagg = flera små/mindre samlade ytor i en panna! Lätt som en plätt!

Kan man ha Pannkakssmet i kylen?

Hur länge håller en pannkakssmet i kylen? Det beror på lite olika saker. Hur noga du varit med livsmedelshygien, hur varmt det är i köket, hur länge råvarorna stått framme i värmen etc... Men om du är noga med allt så kan smeten stå minst i 2 dygn i kyl.

Relaterade inlägg: