Vad sker om Friktionsjord schaktas?

Innehållsförteckning

Vad sker om Friktionsjord schaktas?

Vad sker om Friktionsjord schaktas?

Schaktning i moräner och i fasta friktionsjordar är ett vanligt förekommande markarbete som ofta leder till tvister och samarbetsproblem. ring av jordar. Båda dessa utgick dock från schaktning med hjälp av handredskap.

Hur kan man schakta under grundvatten?

Sänkning av nivån innan man schaktar kan utföras med exempelvis pumpbrunnar, Wellpoints och elektroosmos, att hantera grundvattnet under schaktarbetet gång kan utföras med exempelvis diken och pumpgropar ibland som zonschakt med direkt återfyllning, avskärmning kan utföras med exempelvis en tät spont.

Vad är schaktarbeten?

Vad innebär schaktning? Schaktning är en typ av markarbete som görs i syfte att förbereda marken inför en kommande byggnation på området, framförallt för att skapa en plan och fast yta att börja bygga på.

Vad är Torrskorpa?

Under torrskorpan följer en siltig lera till ca 25 m djup, där det är som djupast. ... Under leran följer friktionsjord innan berget tar vid. Friktionsjordens mäktighet bedöms med utgångspunkt från utförda sonderingar variera mellan ca 0-2 m inom området. Djupet till fast botten varierar mellan ca 0-25 m inom området.

Vad är ett Frischakt?

Målsättningen med projektet har varit att möjliggöra att 3D-effekten kan beaktas under mer kontrollerade former vid frischakt (släntschakt) vilket innebär att schaktarbetet kan utföras såväl säkrare som effektivare än med dagens branschpraxis.

Vad är Friktionsjordar?

Friktionsjord. I en grovkornig jord – friktionsjord – byggs hållfastheten huvudsakligen upp av friktionskrafter mellan jordkornen. Krafternas storlek påverkas av om jorden befinner sig över eller under grundvattennivån. ... Friktionsvinkeln är ett mått på jordens hållfasthet och varierar mellan olika friktionsjordar.

Relaterade inlägg: