Var i kroppen produceras saliv?

Innehållsförteckning

Var i kroppen produceras saliv?

Var i kroppen produceras saliv?

Saliven bildas i de stora spottkörtlarna när man äter, men som är vilande mellan måltiderna. De små spottkörtlarna under slemhinnan bildar saliv hela tiden. Denna saliv är trögflytande och skall smörja och skydda munnen och tänderna.

Varför har man saliv?

Salivens skyddande effekt är främst genom sitt innehåll av ”goda” bakterier, proteiner och enzymer av olika slag. Den har även en antibakteriell och pH-höjande effekt som skyddar våra tänder mot karies, dessutom sköljer den bort matrester och har en smörjande effekt som gör att vi kan svälja, tugga och prata.

Vad består vår saliv av?

Saliven har viktiga funktioner som underlättar vårt dagliga liv, den består mestadels av vatten (98%) och de resterande två procenten innehåller viktiga ämnen för att hålla oss friska. Salivens skyddande effekt är främst genom sitt innehåll av ”goda” bakterier, proteiner och enzymer av olika slag.

Vilken funktion har fosfat i saliven?

Saliven innehåller kalcium och fosfat som behövs för att remineralisera emaljen. Koncentrationen av kalcium ökar något i stimulerat saliv. Koncentrationen av totalfosfat minskar i stället dramatiskt i takt med salivflödet.

Relaterade inlägg: