Vem kom på smörgåstårta?

Innehållsförteckning

Vem kom på smörgåstårta?

Vem kom på smörgåstårta?

Dagen som valts för Smörgåstårtans dag är den 13 november, då den sammanfaller med födelsedagen för en konditor, Gunnar Sjödahl i Östersund, som gör anspråk på att ha uppfunnit smörgåstårtan år 1965.

Vilket land kommer smörgåstårta ifrån?

Smörgåstårtan i sig är en mycket svensk idé. Själva tårtan kan beskrivas som en öppen svensk smörgås i flera våningar och i sin konstruktion inte olik söta tårtor. Och precis som de så görs smörgåstårtan med flera anslag (det är själva stommen med brödbottnarna).

Hur länge har smörgåstårtan funnits?

Men även om en viss Gunnar Sjödahl från Wedemarks konditori i Östersund har fått äran av att ha uppfunnit rätten 1961, så nämns smörgåstårtan som företeelse redan på 1940-talet i olika matsammanhang. Festliga smörgåsar med fin fyllning och lyxig topping kunde man få till bjudning men också packa i matsäcken.

När kom landgången?

En landgång är ursprungligen (1532) en sjöterm och avser landstigning (göra landgång) av fientlig trupp eller avse en landstigningsplats.

Vad kostar det att köpa smörgåstårta?

Ett exempel kan tas från en smörgåstårta med räkor och lax som i detta exempel kostar 299 kr för 4 portioner. Det skapar ett portionspris på 74,75 kr. Om man istället väljer att beställa en tårta på 24 bitar kostar den 1599 kr. Det skapar ett portionspris på 66,60 kr.

Vad är sant i tårtgeneralen?

Bygger på en sann historia Tårtgeneralen bygger på de händelser som inträffade i Köping våren 1985, då Jan Guillou i tv utsett Köping till Sveriges tråkigaste stad.

Hur stor smörgåstårta till 20 personer?

Smörgåstårta 20-25 personer Till ca 20-25 personer. Vikt ca 5,8 kg. Pris varierar beroende på garnering. Garneras med alternativen räkor, räkor & lax, räkor & rostbiff, skinka & räkor eller special.

När började man med smörgåstårta?

När smörgås och tårta blir en Men det är svårt att veta exakt när smörgåstårtan kom till. 1940 nämns sandwich för första gången med tårta i den Stora kokboken. I den bjuds det på ett recept på en sandwichtårta med två lager, fyllning och en finare utsmyckning.

Vad är en landgång och hur är den uppbyggd?

En landgång är en avlång smörgås. Som bas används formfranska som skivats på längden. En fin landgång består av kantfritt bröd. Som pålägg används till exempel kokt ägg, räkor, (ansjovis), skinka, rostbiff (med syltlök eller remouladsås), ost, tomat, gurka, salladsblad.

Relaterade inlägg: