Hur mycket kommer Västlänken kosta?

Innehållsförteckning

Hur mycket kommer Västlänken kosta?

Hur mycket kommer Västlänken kosta?

Tunneln beräknas vara helt klar 2026. Västlänken är en del av det Västsvenska paketet och är budgeterat till 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå. I dag är Göteborgs centralstation en så kallad säckstation, vilket innebär att alla tåg som ska vidare från stationen måste "vända" och köra ut samma väg som de kom in.

Vem betalar Västlänken?

Västlänken ingår i Västsvenska paketet som totalt kostar 34 miljarder kronor. 17 av dem står staten för, 14 miljarder kommer från trängselskatten. Övriga som lägger in pengar i detta är Göteborgs stad (1,25 makr), Västra Götalandsregionen (0,82 makr) och Region Halland (0,18 makr).

Var kommer Västlänken gå?

Västlänken är en ny dubbelspårig järnväg i tunnel under centrala Göteborg som ska ge staden genomgående pendel- och regiontågtrafik. Västlänken kommer att bli cirka åtta kilometer lång, varav drygt sex kilometer går i tunnel.

Varför behövs Västlänken?

Korta fakta om Västlänken Tre nya stationer under mark vid Korsvägen, Haga och Göteborgs central. Varför: Underlättar resandet i Göteborg och Västsverige. Skapar plats för fler tåg. Minskar sårbarheten i järnvägssystemet.

När blir Västlänken färdig?

Den togs första spadtaget i bygget av Västlänken. Byggande pågår. Beräknas klart 2026.

Vilka bygger Västlänken?

På uppdrag av Trafikverket bygger NCC en betydande etapp av Västlänkens dubbelspåriga järnväg för pendel- och regiontåg under centrala Göteborg.

Hur går Västlänken?

Västlänken, som började byggas 2018, blir en cirka åtta kilometer lång dubbelspårig järnväg för pendel- och regiontåg, varav drygt sex kilometer kommer att i en tunnel under centrala Göteborg. Västlänken får tre nya underjordiska stationer: Centralen, Haga och Korsvägen.

Hur går det för Västlänken?

Västlänken – kollektivtrafik att bygga på Västlänken, som började byggas 2018, blir en cirka åtta kilometer lång dubbelspårig järnväg för pendel- och regiontåg, varav drygt sex kilometer kommer att i en tunnel under centrala Göteborg. Västlänken får tre nya underjordiska stationer: Centralen, Haga och Korsvägen.

Vad händer med Västlänken?

Centralen. I norr kommer Västlänken att ansluta till spåren i Olskroken vid E6 och därefter sträcka sig vidare mot Centralstationen och bort till Lilla Bommen. Bygget i detta område beräknas pågå från 20. Här kan du läsa mer om vad som händer i området.

Vad är meningen med Västlänken?

Västlänken kommer att öka kapaciteten för tåg i Göteborg, göra det smidigare att åka kollektivt och bidra till stadsutvecklingen i stort. Den togs första spadtaget i bygget av Västlänken. Byggande pågår. Beräknas klart 2026.

Relaterade inlägg: