Vad menas med kompensatoriskt perspektiv?

Innehållsförteckning

Vad menas med kompensatoriskt perspektiv?

Vad menas med kompensatoriskt perspektiv?

Det kompensatoriska perspektivet Ur ett kompensatoriskt perspektiv betraktas elevens svårigheter som något som ligger förankrat hos individen. Nilholm (2007) menar att det kompensatoriska perspektivet utgår ifrån att eleven ska kompenseras utifrån de problem som han eller hon har.

Vad är kritisk forskning?

Det har ursprungligen förknippades med Frankfurtskolan. Genom att utgå från Karl Marx och Sigmund Freuds teorier hävdar kritiska teoretiker att filosofins primära mål är att förstå sociala strukturer. ... Den kritiska teorin menar att kunskap aldrig är neutral utan värdeladdad och ideologisk.

Vad är ett specialpedagogiskt perspektiv?

Specialpedagogisk kompetens handlar i ett kategoriskt perspektiv om att ge stöd och hjälp till elever med svårigheter medan det relationella perspektivet betonar att den specialpedagogiska kompetensen handlar om didaktik och organisation, att stötta skolan och lärare att anpassa och differentiera undervisningen utifrån ...

Vad är ett Dilemmaperspektiv?

Dilemmaperspektivet innebär också en skepsis, å ena sidan, mot att rutinmässigt tillskriva elever specifika diagnostiskt baserade identiteter, men också, å andra sidan, en skepsis mot att tro att vi kan hjälpa elever i svårigheter utan att ibland tillskriva dem negativt värderade identiteter (”elev i behov av särskilt ...

Vad är specialpedagogik Nilholm?

Olika grundläggande frågor om specialpedagogik står i centrum för den här boken: Hur ska vi förstå olikhet och avvikelse? ... I boken urskiljs och presenteras tre olika forskningsperspektiv på specialpedagogisk verksamhet: ett kompensatoriskt perspektiv, ett kritiskt perspektiv och ett så kallat dilemmaperspektiv.

Vad är kompensatoriskt perspektiv och kritiskt perspektiv?

Det kritiska perspektivet riktar kritik mot de grundläggande antaganden som det kompensatoriska perspektivet bygger på. I det kritiska perspektivet söker man faktorer som enl. Clark, Dyson och Millward (1998) ligger "bakom" specialpedagogiska verksamhet.

Vad menas med kritisk reflektion?

I samband med studierna och praktiken i socialt arbete har det ofta talats mycket om vikten av reflektion och kritisk reflektion i arbetet. ... Kritisk reflektion innebär ifrågasättande av tidigare förutfattade antaganden. Våra meningsscheman kan föränd- ras genom reflektion, vilket kan leda till perspektivförändring.

Hur kan skrivningar i våra styrdokument förstås utifrån olika specialpedagogiska perspektiv?

Vikten av ett specialpedagogiskt kunnande hos alla undervisande lärare betonas i styrdokument och förståelsen för att det är i klassrummet som eleverna möts första gången behöver vara stor. Skrivningen i svenska styrdokument är dock inte lika tydliga, att stöd måste sättas in på en individuell nivå.

När använder vi specialpedagogik?

Idag finns en generell enighet kring att utveckling och lärande sker i samspelet mellan många faktorer på olika nivåer. Det speciella med specialpedagogik är att bevaka, belysa och sammanväga dessa faktorer för att skapa optimala förutsättningar för lärande där standardlösningar inte räcker till.

Relaterade inlägg: