Vad beror tremor på?

Innehållsförteckning

Vad beror tremor på?

Vad beror tremor på?

Besvären vid essentiell tremor kan förvärras av till exempel kyla, uttröttning, anspänning, koffein, nikotin, alkoholabstinens, sköldkörtelsjukdom, lågt blodsocker och förändrad kalciumnivå i blodet. Många olika läkemedel kan också ge skakning som biverkan.

Hur behandlar man tremor?

Läkemedelsbehandling av tremor är symtomatisk. ET kan i primärvården behandlas med betablockare (propranolol) om patienten inte lider av astma. Ibland kan det räcka med 20 mg propranolol att ta vid behov i speciella situationer. Vid kontinuerlig behandling behövs oftast 80-120 mg per dygn (tablett 40 mg, 1 x 2-3).

Vad är orsaken till att man får parkinson?

Man vet inte vad som orsakar sjukdomen, men ålder är den främsta riskfaktorn för att utveckla parkinsons. Det verkar också finnas en ärftlig komponent eftersom en del av de sjuka har släktingar som också har sjukdomen. Miljöfaktorer kan vara en annan bidragande orsak till parkinsons.

Varför darrar benen?

Ortostatisk tremor är en ovanlig och svårbehandlad progressiv sjukdom. Symtomen är högfrekvent bilateral tremor på 13–18 Hz i ben- och bålmuskulatur i stående position samt en kraftig känsla av ostadighet. Orsaken tros vara en störning i det cerebello-talamo-kortikala nätverk som justerar balans och kroppsposition.

Kan man bromsa parkinson?

Idag finns inga läkemedel som bromsar utvecklingen av Parkinsons sjukdom. En sådan behandling skulle innebära att man minskar den process som leder till nervcellsdöd. Parkinsons sjukdom går inte att bota, men symtomen kan lindras effektivt med olika läkemedel.

Relaterade inlägg: