Hur slutar man bita ihop käkarna?

Innehållsförteckning

Hur slutar man bita ihop käkarna?

Hur slutar man bita ihop käkarna?

Med en bettskena kan du få hjälp med tandpressning på natten. Den får du efter att tandläkaren har behandlat ojämnheter, om du hade några. Bettskenan blir då som en stötdämpare mellan tänderna. Du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid med en bettskena.

Vad är Tandpressning?

Att gnissla tänder är när man gnider tänderna mot varandra. Tandpressning däremot innebär att man biter ihop, pressar, tänderna hårt mot varandra. Det resulterar i en överbelastning av både käkmusklerna och lederna. I förlängningen resulterar denna överbelastning i skador på tänderna och käkleder.

Varför biter man ihop käkarna?

Spända käkar är ett väldigt vanligt problem. En av de största anledningarna är stress. Det kan också bero på att man biter ihop tänderna eller att man spänner käkarna när man sover. Spänningarna kan i sin tur ge huvudvärk, och ömhet över käkarna.

Hur låter det när man gnisslar tänder?

Om man gnisslar tänder innebär det att man gnider tänderna i över- och underkäken mot varandra, ibland kan det då uppstå ett gnisslande ljud.

Kan bettskena skada tänderna?

Bettskena hård Om du dessutom tandgnisslar blir också tänderna utnötta. Dessutom kan det leda till ilningar, eller ont i tänderna, och ett bett som blir insjunket.

Vad hjälper bettskena med?

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Hur får man bettskena?

Hur skaffar jag en bettskena? För att en bettskena anpassad efter dig och dina förutsättningar behöver du boka en tid hos oss. Då undersöks dina käkleder, käkmuskler och bett. Tandläkaren gör en bedömning om bettskena kan vara en lämplig behandling.

Är det farligt att knäcka käken?

Om man hör ett knastrande eller knakande ljud när man öppnar käken eller tuggar är det dock ett tecken på att man bör söka vård.

Kan inte bita ihop käken?

Din tandläkare kan avgöra om du behöver justera bettet eller behöver en bettskena som ger avspänning i käkmusklerna. Det kan även vara aktuellt med rörelseträning och avslappningsövningar. Om muskler eller leder i käken är inflammerade kan du behöva smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.

Hur vänjer man sig vid bettskena?

I början kan bettskenan kännas stor och klumpig och salivavsöndringen kan öka. Det är lättare att vänja sig om man sätter den i munnen en stund före läggdags. Skenan kan också trycka för mycket på någon enskild tand och kan då justeras vid efterkontrollen.

Relaterade inlägg: