Vad beror tandgnissling på?

Innehållsförteckning

Vad beror tandgnissling på?

Vad beror tandgnissling på?

När du gnider underkäkens tänder mot tänderna i överkäken uppstår tandgnissling. Det sker oftast i sömnen och kan ibland ge ifrån sig ett gnisslande ljud. Att du gnisslar eller pressar tänder när du sover hänger ofta samman med sömnstörningar, som i sin tur kan bero på stress. Tandgnissling är ganska vanligt hos barn.

Vad är Tungpressning?

Att gnissla tänder är när man gnider tänderna mot varandra. Tandpressning däremot innebär att man biter ihop, pressar, tänderna hårt mot varandra. Det resulterar i en överbelastning av både käkmusklerna och lederna. I förlängningen resulterar denna överbelastning i skador på tänderna och käkleder.

Vad gör en bettskena?

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Hur sluta bita ihop käkarna?

Det finns flera behandlingar som kan hjälpa om du gnisslar eller pressar tänder.

  1. Träningsprogram mot tandpressning. Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna. ...
  2. Du kan behöva en bettskena. ...
  3. Justering av bettet om du pressar tänder. ...
  4. Viktigt att tänder blir lagade. ...
  5. Sjukgymnastik och smärtlindring.

Kan en bettskena gå sönder?

Det är inte ovanligt att en hård skena håller i 10 år, eller mycket längre. Går bettskena sönder, är det oftast svårt att reparera den. En gammal skena blir också lätt missfärgad, och ofärsch. Då är det bättre att våra tandläkare framställer en ny.

Relaterade inlägg: