Vad kostar det för ett barn att gå i skolan?

Innehållsförteckning

Vad kostar det för ett barn att gå i skolan?

Vad kostar det för ett barn att gå i skolan?

År 2018 gick cirka 15 procent av alla elever i grundskolan i en fristående grundskola. År 2018 var kostnaden per elev i genomsnitt 104 600 kronor i fristående grundskolor och 113 500 kronor i kommunala grundskolor.

Vad kostar det att ha barn i förskola?

För förskola och familjedaghem är avgiften 3 procent av hushållets inkomster. För fritidshem är avgiften 2 procent, men den blir aldrig högre än maxavgiften som anges nedan. Inkomsttaket för maxtaxan är 52 410 kronor år 2022. Du betalar avgiften tolv månader per år, även om ditt barn är sjukt eller ledigt.

Hur mycket får en gymnasieskola per elev?

I genomsnitt så kostar varje elev 97.000 kronor per år.

Varför skolan ska vara gratis?

De främsta orsakerna är fattigdom och diskriminering. Även om grundskolan i de flesta länder är gratis, slukar kostnader för transport, skoluniform och material upp till en tredjedel av en fattig familjs inkomst. Vi arbetar för att skolan ska vara avgiftsfri och med gratis skolmaterial.

Hur Sveriges utbildningssystem är uppbyggt?

Den formella utbildningen i Sverige sker på grundskola, gymnasium och vid högskola. Vid sidan av den kommunala utbildningen, kan utbildningen ges av privatskolor eller friskolor. Därtill finns andra utbildningsinstitutioner, som folkhögskola, bildningsförbund, olika privata utbildningsföretag, med mera.

Relaterade inlägg: