Var opererar man ljumskbråck?

Innehållsförteckning

Var opererar man ljumskbråck?

Var opererar man ljumskbråck?

Titthålsteknik eller öppen operation Du kan opereras med titthålsteknik eller så kan kirurgen välja att öppna upp buken, en så kallad öppen operation. Det är vanligast att kirurgen opererar med titthålsteknik. Kirurgen kan välja öppen operation om det är ett inklämt ljumskbråck och tarmarna riskerar att skadas.

Hur vet man om man har ljumskbråck?

Ljumskbråck kan ge följande symptom för både barn och vuxna: Du ser eller känner en mjuk utbuktning under huden vid ljumskarna eller vid pungen. Det går att trycka tillbaka utbuktningen in i magen. Du har ont i ljumsken eller i pungen och det blir ofta värre när du rör på dig.

Hur många får ljumskbråck?

48 procent av män >75 år har antingen opererats eller diagnostiserats för ljumskbråck [1]. I hela världen opereras >20 miljoner ljumskbråck årligen, och i Sverige utförs omkring 16 000 operationer per år [2]. Uppfattningen om när och hur denna vanliga åkomma ska handläggas har ändrats något under senare år.

Hur länge blir man sjukskriven efter Navelbråcksoperation?

Efter operationen ska du undvika tunga lyft i mellan en och två veckor, men i övrigt kan du leva som vanligt – det är bara bra att du är uppe och rör på dig. I regel räcker det med att du är sjukskriven i upp till en vecka, men om du har ett mycket tungt arbete kan du behöva vara sjukskriven längre.

Relaterade inlägg: