Varför inte operera diskbråck?

Innehållsförteckning

Varför inte operera diskbråck?

Varför inte operera diskbråck?

Det är dock inte självklart att diskbråck ska opereras. I de allra flesta fall försvinner smärtan av sig själv. – Om vi kan undvika att operera gör vi gärna det men om problemen inte har försvunnit efter ett par månader bör man överväga ett kirurgiskt ingrepp.

Vill operera diskbråck?

De flesta diskbråck läker ut av sig själva utan behandling. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av bensmärta bör man överväga operation. Behovet av operation avgörs av hur mycket smärta man har och hur mycket det påverkar känsel och muskelfunktion.

Kan inte gå diskbråck?

De flesta diskbråck läker ut av sig självt utan behandling om man har tålamod och står ut med smärtan tillräckligt länge. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av ischiassmärta bör man överväga operation.

Hur uppstår diskbråck?

  • Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Hur gör man operation vid diskbråck i ländryggen?

  • Operation vid diskbråck i ländryggen. När man opererar ett diskbråck i ländryggen gör läkaren ett hudsnitt och skapar en liten öppning mot disken mellan två kotbågar. Läkaren håller nervroten åt sidan och tar bort diskbråcket. Operationen brukar ta en timme och du är sövd när du opereras.

Vad är vanligt med diskbråck i bröstryggen?

  • En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Då kan du få smärtor som strålar ut i armen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

  • Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.

Relaterade inlägg: