Vad kan man göra åt svullnad i ansiktet?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra åt svullnad i ansiktet?

Vad kan man göra åt svullnad i ansiktet?

Första hjälpen för detta är en iskompress. Slå in en handfull is i en handduk – lägg aldrig is direkt på blåmärket utan att täcka det och gnugga det aldrig mot huden. Lägg handduken mot det svullna området i 10–20 minuter. Upprepa proceduren ett par gånger per dag de första 48 timmarna.

Vad beror svullnad på?

Det finns många orsaker till att fötter och ben svullnar. Vanliga orsaker är att man helt enkelt har stått upp för länge, eller suttit länge i bil eller under en lång flygresa och inte rört på benen. Svullnaden kan också bero på att det är varmt ute eller uppstå p.g.a. sjukdom.

På vilket sätt är ödem skadligt för huden?

Att smörja precis där svullnaden finns är också viktigt. I annat fall kan huden bli så spänd att den spricker och en infektion kan då uppstå där svullnaden finns. Att ligga med den drabbade kroppsdelen i högläge kan underlätta, och smärtan blir inte lika påtaglig. Om inget av detta hjälper är en operation nödvändig.

Varför blir man svullen när det är varmt?

Varma sommardagar När blodkapillärerna står vidöppna, som de gör en varm sommardag, ökar vätskemängden i vävnaderna. Har man då ett underfungerande lymfsystem är risken större att lymfsystemet inte hinner med att ta bort all vätska som ska bort. Då ökar svullnaden.

Vad består ödem av?

Ödem är svullnader som orsakas av vätskeansamlingar. Om ödem inte bildas efter en skada eller operation är det vanligtvis ett tecken på att kroppens egen vätskebalans är rubbad och inte längre fungerar som den ska. Kärlsystemet kan inte transportera bort vätskan ordentligt, vilket gör att den samlas i vävnaden.

Hur ödem uppstår?

Venösa ödem förekommer vid åderbråck. Då tar venerna inte upp den vätska som de ska. Belastningen på lymfsystemet blir till så småningom alltför stor och benen svullnar till slut. Ett venöst ödem kan även uppstå i en arm om det venösa återflödet från armen blivit stört av till exempel en bröstcanceroperation.

Hur vet man om man har för mycket vätska i kroppen?

Snabb viktuppgång är oftast ett tecken på att vätska samlats i kroppen. Kontakta läkare/sjuksköterska vid all betydande viktuppgång/viktnedgång.

Relaterade inlägg: