Vad kostar det att producera 1 kWh el med kärnkraft?

Innehållsförteckning

Vad kostar det att producera 1 kWh el med kärnkraft?

Vad kostar det att producera 1 kWh el med kärnkraft?

"Kärnkraft är billigare än förnybart" Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostarmycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.

Är kärnkraften olönsam?

DEBATT. Nyligen skrev tre kristdemokrater, bland andra Ebba Busch Thor, på Di Debatt att Sverige bör nyinvestera i modern kärnkraft. Att föreslå moderna kärnkraftverk är ungefär som att kräva att Volvo skulle skapa en modern Volvo Amazon, skriver författaren Åsa Moberg.

Hur lönsamt är vindkraft?

Vindkraft är berättigad till elcertifikat som idag har ett värde på 7-10 öre/kWh vilket leder till att landbaserad vindkraft behöver ett elpris på 40-45 öre för att vara lönsam. Dessa siffror är starkt beroende av investeringskostnaden och elproduktionen.

Vilken är den billigaste energikällan?

Enligt Energiforsks rapport ”El från nya och framtida anläggningar” har el från vattenkraftanläggningar lägst produktionskostnad av de förnybara energislagen, tätt följt av vindkraft. Lägger man till dagens ekonomiska styrmedel som skatter och elcertifikat blir istället vindkraften billigast per kWh.

Relaterade inlägg: