Vad behöver en Utekanin?

Innehållsförteckning

Vad behöver en Utekanin?

Vad behöver en Utekanin?

Kaniners huvudkost är hö och deras dagsintag ska därför till största delen bestå av just hö. Det är inte bara bra föda utan även bra för att hålla tänderna fina och friska. Men att bara äta hö kan bli lite tråkigt för en kanin, vill man ge något extra är det bra att ge bladgrönsaker och pinnar till kaninen.

Vad kan jag ge min kanin att gnaga på?

Kaniner gillar att gnaga på det mesta, även saker som inte är så lämpliga, elsladdar till exempel. Det bästa att ge är naturgrenar av olika slag. De flesta vanliga svenska trädslag fungerar utmärkt. En favorit brukar vara grenar från fruktträd.

Hur man tar hand om en kanin?

Se till att kaninen följer sina rutiner vad gäller mat, vatten, avföring och urinering. Om den börjar äta mindre eller slutar bajsa är det en varningsklocka. Känn igenom kaninens mage för att kontrollera att den är mjuk och inte hård eller uppblåst. Var även noga med att kolla kaninens tänder.

Hur stor yta behöver en kanin?

Minsta utrymme
Kaninens viktMinsta tillåtna ytaMinsta höjd
2 upp till 3,5 kg0,7 m²0,6 m
3,5 upp till 4,5 kg0,8 m²0,8 m
4,5 upp till 6 kg0,9 m²0,8 m
Över 6 kg1,0 m²0,9 m

Vad behöver man för att bygga en kaninbur?

Två slags trä Du behöver inte mer än två slags trä för att bygga kaninburen. Använd vattentålig plywood till sidor, botten och tak, och använd ett par terrassbrädor till resten. Av terrassbrädorna kan du göra lister till din kaninbur, så att du inte behöver köpa nya, dyra lister.

Hur många grader klarar en kanin?

Går temperaturen ner under -7 grader kan kaninen faktiskt förfrysa sina öron. Först av allt måste buren vara upphöjd från marken så kylan inte kan tränga upp underifrån. Buren ska ha ett täckt golv och ha ett bra skydd mot nederbörd, fukt, sol, blåst och andra djur.

Vilken kanin passar mig?

Oavsett vilken kaninras/korsning man väljer ska man tänka över vad för egenskaper man söker hos kaninen, och vad man skall ha den till? En kanin som är framavlad till hoppning kan t. ex. vara mer framåt än en kanin som är framavlad för kel.

Är det farligt att ge kaniner gurka?

Överraskande nog för många så är morötter och gurka inte alls bra grönsaker att ge till en kanin annat än i små mängder som godis. Anledningen till att det inte är optimal kaninmat är att det är för fiberfattig mat och just gurka innehåller inte heller så många näringsämnen.

Vad ska man ha till en kanin?

Man behöver även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån. Sedan ska kaninen ha tillgång till en hylla eller en bolåda med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på/under eller i denna och även bomaterial till sin bolåda som tex halm. Kaninen tycker om gömställen där den kan känna sig trygg.

Är det svårt att ta hand om en kanin?

Tänk efter innan du köper kanin! ... Det är svårt att ta hand om tamkaniner på rätt sätt eftersom de i mångt och mycket har samma behov och beteenden som kaniner som lever vilt. Tänk på att du som ägare måste känna till och följa de lagar och föreskrifter som finns för kaniner som hålls som sällskapsdjur.

Relaterade inlägg: