Varför får jag blåsor på händerna?

Innehållsförteckning

Varför får jag blåsor på händerna?

Varför får jag blåsor på händerna?

Dyshidrotiskt eksem är en hudsjukdom som ger små, kliande och vätskefyllda blåsor på handflatorna. Dyshidrotiskt eksem på fingrarna, främst på sidan av fingrarna, och på fotsulorna förekommer också. Sjukdomen kallas även för pomfolyx. Orsaken till att vissa drabbas av den här typen av blåsor är inte klarlagd.

Får huden att fjälla?

Torra, röda, kliande och fjällande eksem beror på en inflammation i hudens yttersta lager. Ibland uppstår även vätskefyllda blåsor eller små sprickor. Besvären orsakas av torr och skadad hud, allergi eller hudirriterande ämnen. Även svampinfektioner kan orsaka irriterad hud som fjällar och kliar.

Kan drabba huden?

Hudbesvär kan bero på virus, bakterier eller svamp. Det kan också vara en följd av andra sjukdomar eller att immunförsvaret inte fungerar som det ska. Vissa har en känslig hud och får lättare besvär än andra.

Varför får man Soleksem?

Varför får man soleksem? Soleksem tros vara en allergisk reaktion, men det är inte känt vad som utlöser reaktionen. Troligtvis orsakas soleksem av solens ultravioletta strålar av typ A (UVA-strålar).

Varför tappar man skinn på händerna?

En variant är att händerna och fötterna ömsar hud. Detta kan hända utan att det vållar några större besvär, men ibland kan följden bli att handflator och fötter bitvis blir extremt ömma. Psoriasis på händer och fötter behandlas oftast med samma medel som man använder vid psoriasis i övrigt.

Vad är Dyshidrotiskt eksem?

Dyshidrotiskt eksem, som även kallas pomfolyx, kännetecknas av återkommande klåda och vätskefyllda blåsor i handflatorna, på händerna eller fötterna. Under läkningsprocessen brukar huden fjälla. Besvären förekommer hos både barn och vuxna, ibland i samband med handeksem. Pomfolyx behandlas främst med kortison.

Hur blir man av med flagnande hud?

Vad kan jag göra själv?

 1. Lufta huden genom att ha på dig kläder som inte sitter åt.
 2. Undvik att ha mössa.
 3. Använd gärna kläder av bomull.
 4. Var ute i solen, men undvik att bränna dig.
 5. Undvik hårprodukter som hårsprej och hårgel som kan göra att det kliar i hårbotten.
 6. Undvik feta ansiktskrämer och krämer som innehåller olja.

Vad ska man lägga på irriterad hud?

Smörj huden Du kan behöva smörja in dig med en mjukgörande kräm eller lotion en eller ett par gånger om dagen. Att smörja in huden kan även minska klådan. Mjukgörande medel innehåller fett och fuktighetsbevarande ämnen i olika mängd. En lotion är tunnare och mindre fet än en kräm.

Vilka sjukdomar kan huden drabbas av?

Infektioner på huden

 • Borrelia. Borrelia är en bakteriesjukdom som sprids av fästingar. ...
 • Bältros. Bältros är en infektionssjukdom som orsakas av samma virus som vattkoppor. ...
 • Femte sjukan. ...
 • HPV – humant papillomvirus. ...
 • Höstblåsor. ...
 • Infektion med gula stafylokocker. ...
 • Mollusker. ...
 • MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker.

Hur börjar vitiligo?

Vitiligo börjar med en eller flera centimeterstora vita eller ljusa fläckar, som ofta är runda eller ovala. Fläckarna är ofta väl avgränsade mot huden runt omkring. Efter hand kan det komma fler fläckar, både i samma område och på andra ställen på kroppen.

Relaterade inlägg: