Vad gör man åt svullna ben?

Innehållsförteckning

Vad gör man åt svullna ben?

Vad gör man åt svullna ben?

Att lyfta upp benen på en stol eller en kudde hjälper till att lindra svullnad. När du sitter kan du sträcka och böja vristerna och när du står gå upp på tårna och ner. Skaffa gärna stödstrumpor från specialaffärer som säljer dem. Övervikt försämrar blodflödet från benen till hjärtat och får benen att svullna.

Varför svullna ben?

Svullna ben beror på vätskeansamling i ett eller båda ben. En vätskeansamling skapas av obalans mellan vätskan som är i blodådrorna och vätskan vi har i kroppen för övrigt. Denna obalans kan bero på många olika saker.

Vad svullnad?

Att råka sträcka, överbelasta eller på annat sätt skada vaden är inte ovanligt. Vaden kan exempelvis svullna, krampa, göra ont och kännas stel när du rör dig. När du får en blodpropp levrar sig blodet i blodkärlen. I värsta fall kan proppen lossna och fastna i lungorna.

Kan ödem försvinna?

Kroniska ödem är ett samlingsnamn för en svullnad i kroppen som inte går bort av sig själv. Kroniska ödem kan delas in i olika grupper beroende på vad som orsakat ödemet. Primärt lymfödem kallar man det när man är född med dåligt fungerande större lymfkärl.

Hur känns svullna ben?

Det första symtomet är att huden blir tjockare. Du kan ofta känna en spänning i huden när lymfödemet håller på att bildas. Därefter är det vanligt att det syns en svullnad, till exempel vid anklarna eller runt armbågen. Du kan känna att det spänner och känns tungt i kroppsdelen.

Relaterade inlägg: