Vad beror bråck på magmunnen på?

Innehållsförteckning

Vad beror bråck på magmunnen på?

Vad beror bråck på magmunnen på?

Orsaken till magmunsbråck Precis som vi nämnt ovan beror ett magmunsbråck egentligen på en försvagad diafragma – ett så kallat diafragmabråck. När diafragman är försvagad kan magsyra läcka upp i matstrupen från magsäcken. Det beror på att magmunnen inte klarar av att hålla tätt när den glidit upp ovanför diafragman.

Hur opererar man bråck på magmunnen?

Via fem små snitt förs optik och instrument in i buken. En bild överförs till en TV-skärm, via den kan kirurgen se operationsområdet. Den övre delen av magsäcken dras runt nedre delen av matstrupen och fixeras med stygn. Samtidigt tas bråcket bort.

Hur bota reflux?

Om du har relativt ringa besvär kan du pröva med följande:

  1. Ät eller drick inte senare än tre timmar före sänggående.
  2. Avstå från snus och rökning.
  3. Var försiktig med kaffe, juice och alkohol.
  4. Undvik fet och kryddstark mat.
  5. Ät fiberrik mat.
  6. Undvik tunga lyft och framåtböjningar.
  7. En del läkemedel kan förvärra symtomen.

Kan reflux ge hosta?

Det sker när magmunnen ligger fel, och därför inte kan sluta tätt. Då kan magsyra läcka ut. När den frätande magsyran kommer i kontakt med matstrupen känner vi obehag. Vanliga symtom på reflux är hosta, halsbränna, sura uppstötningar, illamående och bröstbränna.

Kan man se diafragmabråck på röntgen?

Det är inte lätt att genom en gastroskopi upptäcka ett eventuellt bråck (försvagning i diafragma) då muskelstyrka inte kan ses med kamera. Ungefär 85 % av de som har diafragmabråck har ett "glidande diafragmabråck" vilket är en mer svårt att upptäcka. Symtombilden är viktig när diagnos ställs.

När opererar man diafragmabråck?

Kirurgi kan bli nödvändigt, om inget hjälper. Behandlingsriktlinjerna säger att lindriga bråck inte behöver opereras, medan större symtomgivande bråck som sträcker sig parallellt bredvid matstrupen (paraesofageala bråck) bör opereras.

Vad ska man äta om man är sur i magen?

Många mår bättre av att äta kokt och milt kryddad mat vid magkatarr. Du kan också uppleva ett mindre sug i magen om du väljer mindre portioner fördelat över fler måltider. Det brukar även vara klokt att undvika stekt mat, sura drycker och vissa läkemedel.

Kan man träna med halsbränna?

Om du lider av övervikt kan halsbrännan vara ytterligare en anledning till att ändra din livsstil. Träning, kost och en aktiv vardag är de bästa sätten som ger bestående resultat för att gå ner i vikt. På köpet kan du bli av med halsbrännan!

Relaterade inlägg: