Vad beror Gallblåseinflammation på?

Innehållsförteckning

Vad beror Gallblåseinflammation på?

Vad beror Gallblåseinflammation på?

Den allra vanligaste orsaken till att gallblåseinflammation är gallstenar som täpper till utgången så att gallblåsan inte kan tömmas. Det gör att det blir en ansamling av gallvätska, vilket orsakar inflammation. Kolecystit kan i sällsynta fall bero på andra typer av skador eller förändringar i gallblåsan och gångarna.

Vad är Gallvägar?

Gallvägarna består av gallgångarna och gallblåsan. Vid gallvägscancer har en cancertumör uppstått någonstans i gallvägarna. Gallvägarna börjar i levern och slutar i tolvfingertarmen. Gallblåsan är en del av gallvägarna.

Hur länge kan ett gallstensanfall hålla på?

Vissa gallstensanfall varar bara några minuter, andra pågår i flera timmar. En del får ett enda anfall, men många får flera attacker med stunder av mindre smärta däremellan. Ofta känns det bättre att vara i rörelse än att sitta stilla. Om det gör ont när du trycker under höger revben kan gallblåsan vara inflammerad.

Hur stora gallstenar kan passera?

Stenar mindre än 10 mm kan passera spontant, stenar mindre än 6 mm gör det oftast. Koledokusstenar kan vara svåra att se med ultraljud eftersom distala koledokus ofta ligger bakom skymmande gas i duodenum.

Hur lång tid har man ont efter Gallblåseoperation?

Kommer jag att ha ont efter operationen? De flesta patienter har redan från andra dagen efter gallstensoperationen endast lättare smärtor. Efter titthålsoperation är det också vanligt med värk från axelpartiet i 3-4 dagar. Receptfria smärtstillande tabletter brukar räcka väl och kan tas vid behov.

Kan man bli av med gallsten utan operation?

Den enda behandling av gallsten som är långsiktigt effektiv är att ta bort gallblåsan och stenarna. Det finns studier där man lyckats lösa upp gallstenarna med medicinska preparat, men så länge gallblåsan finns kvar bildas nya stenar så småningom, och det är därför ingen vedertagen behandling.

Relaterade inlägg: