Vad behövs för att musta äpplen?

Innehållsförteckning

Vad behövs för att musta äpplen?

Vad behövs för att musta äpplen?

För att kunna utvinna must ur dina äpplen måste du först krossa dem till mindre bitar. Det gör man enklast med antingen en elektrisk eller en manuell fruktkross. Med krossen kan du snabbt och enkelt krossa alla dina äpplen till en finfördelad massa.

Hur många äpplen till en liter must?

Det varierar beroende på hur saftig frukten är. Men av 10 kilo äpplen blir det cirka 5 liter äppelmust. Då minsta inlämning är 20 kilo innebär det att du får åtminstone med dig tre stycken 3-liters bag in box med must. För att få must från enbart era egna äpplen måste ni lämna in minst 80 kilo frukt.

Hur gör man must?

Äppelmust framställs genom att äpplena krossas och saften pressas ut med skruv- eller hydrauliska pressar. Musten kan därefter klarnas med tanninggelatin eller med hjälp av klarningsenzym, som sönderdelar de kolloidala pektinämnena i mindre molekyler, som kan gå i lösning. Härefter filtreras musten.

Hur gör man äppelmust hemma?

Efter pressning innehåller musten ofta små bitar av fruktkött som behöver silas bort oavsett om man önskar en grumlig eller helt klar must. Detta kan gö- ras med ett särskilt grovfilter eller genom en enkel silduk.

Vilka frukter kan man musta?

I princip alla mogna äpplen och päron blir goda att musta. Att blanda olika sorter brukar bli mycket bra - det blir även riktigt bra att blanda äpplen och päron. Det spelar ingen roll om frukten har ”rost” eller är fula i skalet, det påverkar inte smaken. Fortfarande ljusbruna fallfruktsskador är inga problem.

Vad är Råmust?

Råmust är den must som kommer direkt ur pressen och är obehandlad. Musten håller cirka en vecka i kylskåp men kan frysas ner och får då en betydligt längre hållbarhet.

Hur Pastöriserar Man must?

Värm must i ett kokkärl till 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma noga och tappa genast upp musten på flaskorna - ända upp till bredden - och skruva på locket. även vid denna metod är det viktigt att inte kyla av flaskorna på en gång utan låta dem behålla värmen i ytterligare två timmar.

Hur länge håller egen must?

Råmusten håller sig bara ca 4 till 5 dagar i kylskåp därefter börjar den spontanjäsa. Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel. Du kan också göra vin eller vinäger och bevara musten på det viset.

Hur gör man Päronmust?

För att göra en must av päron blanda antingen i must gjord av äpple med högre halt av syra eller tillsätt citronsyra. Vår rekommendation är att tillsätta 3,5 gram citronsyra per liter must. Smaka dig fram och anpassa mängden efter behov för att få en bra smak.

Relaterade inlägg: