Är min husvagn besiktigad?

Innehållsförteckning

Är min husvagn besiktigad?

Är min husvagn besiktigad?

Husvagnar är registrerade under fordonskategorin släp och ska besiktas första gången senast fyra år efter att de tagits i trafik. Nästa besiktning ska ske inom följande två år. Även om en husvagn enligt lag endast behöver besiktas vartannat år rekommenderar vi dig att göra en gasolkontroll minst en gång om året.

Vad händer om man inte Besiktar husvagnen i tid?

Om du inte besiktar fordonet i tid, får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Fordonet får då bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

När är en husvagn Besiktningsbefriad?

Den infördes nya besiktningsregler. Det innebär att fordon som är 50 år eller äldre kan befrias från besiktning. En förutsättning för att bli befriad från besiktning är att fordonet har en godkänd och gällande kontrollbesiktning inom de senaste 2 föregående kalenderåren för att undantaget ska börja gälla.

Måste man besikta en avställd husvagn?

När du ställer på ett avställt fordon som har körförbud på grund av utebliven besiktning måste du besikta den så fort som möjligt, i och med att respittiden på 21 dagar försvinner.

Hur lång är min husvagn?

Husvagnens längd och bredd hittar du på registeringsbeviset från Transportstyrelsen. Ytan för din husvagn beräknas utifrån längd +50 cm samt vagnens bredd +50 cm. Husbilens längd och bredd hittar du på registeringsbeviset från Transportstyrelsen.

Hur lång tid tar en Husvagnsbesiktning?

Hur lång tid tar det att utföra en kontrollbesiktning? Det tar cirka 20 minuter att utföra en kontrollbesiktning.

Vad händer om man kör en bil med körförbud?

En bil med körförbud får inte framföras på allmän väg. Undantag görs för att köra kortast lämpliga väg till verkstaden för reparation eller besiktning. Om en bil med körförbud ändå framförs i trafik riskerar bilägaren böta 1500 kronor.

När ska jag besikta min släpvagn?

första gången senast 48 månader efter den månad då fordonet första gången togs i trafik. därefter senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.

När är en husvagn skattebefriad?

Släpvagnar och husvagnar blir inte skattebefriade efter 30 år. Det är bara motorcyklar, bussar, lastbilar och personbilar som är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik som blir skattebefriade.

När blir en släpkärra Besiktningsbefriad?

50 år gamla bilar och släpvagnar som dras av bilar, motorredskap klass I och släpvagnar som dras av dessa, samt motorredskap som utgörs av ombyggda bilar och traktorer som utgörs av ombyggda bilar (Epa- och A-traktor) 40 år gamla motorcyklar.

Relaterade inlägg: