Kan man få kramp i handen?

Innehållsförteckning

Kan man få kramp i handen?

Kan man få kramp i handen?

Karpaltunnelsyndrom kan ge en brännande känsla, stickningar och domningar i händerna. Det är också vanligt med värk och kramp i handen på natten eller att du får ont i handflatan vid tryck. Efter längre tid kan du även uppleva känselbortfall och nedsatt rörlighet.

Varför får man ont i handen?

När du får ont i handen handlar det i många fall om överansträngning. Kanske har du burit något tungt eller gjort rörelser du vanligtvis inte gör. Oftast går smärtan över av sig själv. Det finns dock tillfällen när du bör söka vård för att utreda om smärtan beror på något som bör åtgärdas.

Vad hjälper mot kramp i händerna?

Värme gör åter blodcirkulationen effektivare och kan därför hjälpa mot kramper. Man kan dock även få sendrag vid värmeböljor eller bastubad om man svettas mycket och inte dricker tillräckligt med vätska som innehåller salt.

Får ont i händerna?

Om värken i fingrarna är långvarig kan det handla om en ledsjukdom. Ledsjukdomar som artros, gikt och ledgångsreumatism drabbar oftast äldre men förekommer också bland unga. Karpaltunnelsyndrom orsakas av att en viktig nerv har kommit i kläm, vilket kan ge nedsatt känsel i händerna.

Vad ska man göra när man har ont i handen?

Rest - Vila och avlasta för att minska cirkulationen till handleden. Ice - Lägg på ett kylande omslag till exempel en ispåse för att lindra smärtan och minska eventuell blödning. Compression - behåll tryckförband i upp till ca 1-2 dygn men med ett lättare tryck.

Varför får man kramp i händerna?

Varför man får muskelkramp är oftast inte känt. Det är vanligt att få kramp om du har ansträngt någon muskel mer än vanligt. Det kan ske när du till exempel har idrottat eller arbetat länge i trädgården. Du kan också få kramp om du har suttit, legat eller stått i en obekväm ställning under en längre tid.

Relaterade inlägg: