Vad beror trädets olika hårdhet på?

Innehållsförteckning

Vad beror trädets olika hårdhet på?

Vad beror trädets olika hårdhet på?

Hårdheten hos trä är större i fiberriktningen än tvärs fibrerna. Hårdheten hos trä beror förutom av fiberriktningen främst på densiteten. I ett trägolv slits därför vårveden snabbare än sommarveden. I golv bör därför trä med hög densitet väljas.

Vilken hårdhet har granen?

Hårdhet i MPa parallellt med fibrerna enligt Jankametoden
KlassTräslag
Mjuka träslag, 25-45 MPaLind, tall, gran
Medelhårda träslag, 45-75 MpaFågelbär, alm, ek, björk
Hårda träslag, 75-100 MPaLönn, ask, bok, avenbok

Hur mäter man hårdhet i trä?

Hårdhet mäts normalt genom att en liten stålkula pressas ner i träytan med en viss bestämd kraft. Intryckningens storlek mäts och ett så kallat hårdhetstal beräknas. Oftast används begreppet Brinellhårdhet.

Varför har trä olika egenskaper i olika riktningar?

Trämaterialets struktur, de rörformiga cellerna i en matris av lignin, leder till olika egenskaper i olika riktningar, det vill säga att materialet är anisotropiskt. Med strukturen av rör i en matris är det lätt att förstå att tryckhållfastheten är högre parallellt med fibrerna än vinkelrätt mot fiberriktningen.

Vilken hårdhet har björken?

Björk är ett medeltungt, medelhårt och segt virke bland de svenska träslagen. Måttligt formstabilt vid fuktförändringar. Utseende. Björken är ett ljust träslag där fiberstrukturen kan variera från helt slät till mycket flammig.

Är valnötsträ hårt?

Valnötsträ är ett starkt träslag med måttliga fuktrörelser. Det anses ha bra bearbetningsegenskaper med måttligt verktygsslitage. Det är dessutom mycket lämpligt för böjning.

Vilket av träslagen ask och asp är hårdast?

Om vi utgår från att furu är någon sorts norm så är alltså asp, (lind), björk, ask, ek, (alm) och bok hårdare. Al har en hårdhet på 215 Janka medan tall (furu) har 250 Janka (jmfr med bok som har 620 Janka).

Vilket av träslagen ask och asp är hårdast Segast?

Björk är ett av våra absolut segaste träslag.

Vilket träslag är hårdast i världen?

Fråga vilket är världens hårdaste träslag. Svar "Pockenholz", Guaiacum officinale (och andra Guaiacum-arter), brukar anges som det hårdaste eller ett av de hårdaste träslagen. Ebenholz och azobe är andra extremt hårda träslag.

Vilket är hårdast ask eller asp?

Om vi utgår från att furu är någon sorts norm så är alltså asp, (lind), björk, ask, ek, (alm) och bok hårdare. Al har en hårdhet på 215 Janka medan tall (furu) har 250 Janka (jmfr med bok som har 620 Janka). Se länken nedan om du undrar över Janka.

Relaterade inlägg: