Vilken typ av bok är Stjärnlösa nätter?

Innehållsförteckning

Vilken typ av bok är Stjärnlösa nätter?

Vilken typ av bok är Stjärnlösa nätter?

Fiction Starless nights/Genres

När skrevs boken Stjärnlösa nätter?

Arkan Asaad Starless nights/Authors Arkan Asaad, född 1 december 1980 i Kirkuk i den kurdiska delen av norra Irak, är en svensk författare och flerfaldig svensk mästare i OS-grenen taekwondo. I januari 2011 romandebuterade Asaad med Stjärnlösa nätter, en delvis självbiografisk roman som berör manlig hederskultur.

Hur slutar boken Stjärnlösa nätter?

Aminas far hotar med döden om Amàr någonsin vågar återvända till Kurdistan. Så småningom rasar en tredje far mot Amàr och hotar att slå ihjäl Amàr som gjort flickvännen Shilan, hans dotter, så olycklig. Shilan inser att de inte kan agera utan sina respektive familjers välsignelse och gör slut med Amàr efter tre år.

Vem är Amina i Stjärnlösa nätter?

Amàr är huvudperson i boken och han uppfostras med annan kultur i Sverige. När han besöker sin familj i Irak sa hans pappa att “du ska gifta dig med din kusin Amina” men Amár svarade “Nej jag kommer aldrig gifta mig med min kusin”.

Vad heter pappan i Stjärnlösa nätter?

Amàr är en kurdisk kille men uppvuxen i Sverige. Han vill bestämma själv hur han leva och vem han skall gifta sig med. Men huvudpersonen Amàrs pappa han tvingade Amàr att gifta sig med sin kusin Amina, och att följa deras kultur, religion och lagar.

Hur gammal är Amar i Stjärnlösa nätter?

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar.

Hur är Stjärnlösa nätter uppbyggd?

Av Arkan Asaad. Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?

Den som läser Arkan Asaads roman Stjärnlösa nätter får inifrån uppleva hur det känns för en ung man att bli bortgift mot sin vilja. Kusingifte är vanligt i bland annat kurdisk kultur och om det sker mot parternas vilja, är detta en stor tragedi för de inblandade.

Hur lång tid utspelar sig Stjärnlösa nätter?

Asaad är född i den kurdiska delen av norra Irak men växte upp i Eskilstuna. Hans berättelse handlar om något så sällan diskuterat som manligt bortgifte. Handlingen utspelar sig kring år 2000.

Vem är Casim i Stjärnlösa nätter?

I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget.

Relaterade inlägg: