Varför får man trattbröst?

Innehållsförteckning

Varför får man trattbröst?

Varför får man trattbröst?

Trattbröst, är en medfödd deformitet av bröstbenet. Cirka 1/1000 av alla barn som föds drabbas av denna deformitet och förekommer oftare hos pojkar än flickor. Deformiteten är ofta synlig vid födseln men kan även utvecklas senare. Tillståndet har oftast inga fysiska symptom.

Vad är trattbröst?

Pectus excavatum, så kallat trattbröst, är den vanligaste förekommande bröstkorgsdeformiteten med en incidens på 0.1%. Deformiteten innebär en insjunkning av bröstbenet och intilliggande bröstkorg.

Hur vanligt är trattbröst?

Trattbröst eller pectus excavatum är en missbildning av bröstkorgen, kännetecknad av en inbuktning av bröstbenet, antingen i mitten eller på ena sidan (asymmetriskt). Trattbröst förekommer hos 1–2 % av alla människor. Hos kvinnor kan trattbröst leda till att brösten deformeras eller blir asymmetriska.

Är Trattbröst farligt?

Trattbröst orsakar oftast inga fysiska symtom annat än i mycket svåra fall där både hjärta och lungor kan påverkas. Det kan korrigeras genom en operation där man ökar bröstkorgens omfång.

Hur ser bröstbenet ut?

I sitt naturliga läge lutar bröstbenet så att den kraniella änden vetter uppåt och bakåt. Benet är lätt konvext ventralt och konkavt på baksidan (dorsalt). Sternum är bredast upptill för att smalna av vid det andra revbensbroskets artikulationsytor.

Vad är Kostokondrit?

Smärta i bröstbenet kan bero på många olika saker och är oftast ett helt ofarligt tillstånd. En vanlig orsak är så kallad kostokondrit. Det kan göra ont på framsidan av bröstkorgen i samband med rörelser eller vid djupare andetag. Det beror på inflammation i muskelfästen mellan revbenen och bröstbenet.

Hur känns inflammation i bröstbenet?

Du kan uppleva svullnad och ömhet i ett specifikt område, oftast till vänster om bröstbenet. Värken uppstår i samband med rörelser eller vid inandning och beror på inflammation i en enstaka led.

Vad är bröstben?

Ett långt, smalt och platt ben som sitter i mitten av den främre delen av bröstkorgen och fungerar stabiliserande. Bröstbenet är utgångspunkten för flera muskler i armarna, huvudet och nacken.

Varför får man Kostokondrit?

Orsaken är en inflammation i det brosk som förbinder revben och bröstben (se bild) och oftast är det ömt just över brosket. Om två eller flera brosk är inflammerade samtidigt utan att vara svullna kallas det kostokondrit. Om brosken dessutom är svullet kallas det Tietzes syndrom.

Hur botar man Kostokondrit?

Behandling av kostokondrit

  1. Sjukdomen är självläkande.
  2. Eventuell behandling har som mål att lindra smärtor.
  3. Aktuella preparat mot smärta är paracetamol och/eller NSAID.
  4. Begränsa aktiviteter som utlöser smärta, eventuellt hostdämpande medel vid plågsam hosta.
  5. Lokal värme kan lindra.

Relaterade inlägg: