Vad gör man åt dysfagi?
Innehållsförteckning
Vad gör man åt dysfagi?
Sväljsvårigheter kan minskas genom att anpassa kosten. Viss föda och dryck är lättare att hantera när man har en viss typ av dysfagi. Ibland kan man även behöva berika det man äter för att undvika näringsbrist till följd av den föda som man inte kan svälja.
Vad är Impressiv dysfagi?
Afasi är en störning av förmågan att tala eller att förstå språk. Störningen uppstår på grund av skador i hjärnans språkcentra. Expressiv afasi påverkar det egna talet, det går inte att hitta orden. Impressiv afasi gör det svårt att förstå vad andra säger.
Vad kan dysfagi bero på?
Både barn och vuxna kan drabbas av dysfagi. Orsakerna kan vara en skada i hjärnan eller nervsystemet, tumörer eller olika missbildningar i munnen, svalget eller matstrupen. Med ökande ålder försämras ofta sväljningen och dysfagi är vanligt i den åldrande delen av befolkningen.
Hur utreds dysfagi?
Utredning och behandling av dysfagi Logopeden gör en bedömning av tugg- och sväljförmågan genom undersökning av munmotoriken och en liten provmåltid. Logopedklinikens logopeder gör ofta en instrumentell bedömning med ett fiberskop, så kallad FUS (funktionell undersökning av sväljningen).
Vad bör göras om en person har svårigheter med att äta tugga och svälja?
Om du upplever att det är svårt att tugga eller svälja kan du kontakta din vårdcentral eller annan vårdgivare. Där får du hjälp med att komma i kontakt med en dysfagilogoped, som är specialist på sväljning och de problem som kan uppkomma med sväljningen.
Vad gör man om man inte kan svälja tabletter?
Prata med din läkare om du har svårt att svälja hela tabletter. Ibland finns läkemedlet i någon annan form som är lättare att svälja. Du kan fråga på ett apotek om tabletterna kan delas, tuggas eller krossas.
Vad är sluddrigt tal?
Dysartri är en talstörning som orsakas av en skada eller sjukdom i hjärnan och nervsystemet. Denna skada påverkar kontrollen av hela eller delar av den muskulatur som styr andning, struphuvud, läppar, tunga, käke och gom. Rörelserna kan bli långsamma, svaga, oprecisa och/eller okoordinerade.
Får saliv i luftstrupen?
Barn med esofagusatresi brukar få symtom direkt efter födseln. Eftersom de inte kan svälja ned slem och saliv kan det samlas som ett skummigt sekret kring näsan och munnen. Slem och saliv rinner också ned i luftstrupen så att barnen har svårt att andas och får hostattacker.
Kan dysfagi försvinna?
Hos de flesta försvinner symtomen av dysfagin inom 2 veckor men för vissa patienter kan det ta upp till 6 månader eller längre, andra har kvar symtom hela livet (Dziewas, 2008). Dysfagi kan framträda på olika sätt.