Hur smakar pinot gris?

Innehållsförteckning

Hur smakar pinot gris?

Hur smakar pinot gris?

Vinerna relativt fylliga och kryddiga i smaken. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung. I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder medan den I Italien heter pinot grigio och ger förhållandevis neutrala viner.

Vad betyder Pinot?

Pinot är franska för tall och är en träffande beskrivning av druvornas kluster som är tätt kotte-formad. Noir är franska för svart och är en självklar referens till deras färg.

Vad är pinot gris?

Gris på franska betyder grå, och samma hänvisning till färgen finns även i det italienska namnet pinot grigio och i tyskans grauburgunder. Druvsorten används främst till att tillverka stilla vita viner, men det förekommer även i mousserande och roséviner.

Hur uttalas Pinot Grigio?

På franska uttalas namnet [pinå gri]. Italienska pinot grigio uttalas [pinå gridjo] och tyska grauburgunder [grao borgunder].

Var kommer Pinot Noir ifrån?

Vinet är gjort på pinot noir från Bourgogne. I Champagne produceras också röda viner av pinot noir. Dessa används dels till att göra rosévin, dels till champagne. Vissa viner på 100 procent pinot noir finns till försäljning, ett exempel är Bollingers röda stolthet La Côte aux Enfants.

Var växer Pinot Noir?

Odlas i: Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika. Kända distrikt: Bourgogne i Frankrike, Oregon och Sonoma i USA samt Central Otago i Nya Zeeland.

I vilken av dessa vinregioner odlar man Pinot Noir av världsklass?

Kaliforniens varma klimat har lett till en stor ökning av kultiverandet av Pinot Noir-druvor och produktionen av Pinot Noir-viner. Med sitt extremt tempererat klimat har Nya Zeeland en förlängd kultiveringsperiod, vilket gör att många anser att landet numera är hem för de bästa Pinot Noir-vinerna.

Vart odlas Pinot Noir?

Bra platser i världen där pinot noir odlas Alsace, Baden och Pfalz i Österrike, Marlborough och Central Otago på Nya Zeeland, Yarra Valley och Mornington Peninsula i Australien och kustnära vingårdslägen som Mendocino County, Carneros och västra Sonoma i Kalifornien kan alla stoltsera med prima pinot noir-vin.

Relaterade inlägg: