Är revisor?

Innehållsförteckning

Är revisor?

Är revisor?

Revisorn granskar en verksamhets redovisning och förvaltning, det vill säga hur styrelsen förvaltar verksamheten de företräder. I sin granskning bedömer revisorn om den granskade finansiella informationen ger en rättvisande bild av företagets resultat och ställning – och om den följer de lagar som finns.

Vad gör ett revisionsbolag?

Ett registrerat revisionsbolag kan väljas till revisor, men det ska samtidigt finnas en huvudansvarig revisor för uppdraget. Ett registrerat revisionsbolag är underkastat Revisorsinspektionens tillsyn och är också skyldigt att till myndigheten betala årsavgift.

Får man kalla sig revisor?

Vem som helst får kalla sig för revisor, men det finns begränsningar för vem som får kalla sig för auktoriserad revisor eller godkänd revisor. Dessa två titlar är skyddade i lag. Statliga Revisorsinspektionen (RI) utövar tillsyn över godkända och auktoriserade revisorer.

Vad är en revisionsberättelse?

Företagets revisor ska granska företagets årsredovisning, bokföring och styrelsens förvaltning. Det görs när hen har fått årsredovisningen från styrelsen. När granskningen är klar skriver revisorn en revisionsberättelse och skriver under den.

Får en revisor äga aktier?

Om ägarbolaget är ett aktiebolag, behöver dock endast aktier med mer än hälften av röstetalet ägas av revisorer eller av andra ägarbolag och endast mer än hälften av styrelseledamöterna och mer än hälften av styrelsesuppleanterna och den verkställande direktören vara revisorer.

Vad är ett revisionsföretag?

En revision innebär att företagets bokföring, bokslut, årsredovisning samt företagsledningens förvaltning granskas av bolagets revisorer.

Vad krävs för att starta revisionsbyrå?

Dock bör en revisor ha ett sinne för ekonomi och tidigare ha arbetat med någon form av ekonomi. Detta betyder att en revisor inte behöver ha en speciell utbildning för att få utföra yrket. Detta innebär att vem som helst som känner att de har tillräckliga kunskaper kan grunda en revisionsbyrå.

Vad betyder godkänd revisor?

För att vara auktoriserad eller godkänd revisor måste man uppfylla särskilda i revisorslagen (2001:883) uppställda krav avseende bland annat utbildning, erfarenhet och redbarhet. Redan godkända revisorer kan dock bli beviljade fortsatt godkännande. ...

Vem kan bli revisor?

Denne behöver dock varken vara auktoriserad eller godkänd, utan “vem som helst” kan väljas till revisor. Med “vem som helst” menas att personen ska ha “insikt i och erfarenhet av ekonomiska förhållanden…“. Det innebär att en vanlig, allmänt ekonomiskt kunnig medlem kan fungera som revisor.

Vad betyder revision?

  • Sammanfattning. Revision betyder att en granskning sker av ett bolags räkenskaper, eller att revision görs för att uttala sig om till exempel en specifik affärshändelse. Publika aktiebolag måste ha en revisor, liksom ekonomiska föreningar.

Vilka föreningar har krav på revisor?

  • Ekonomiska föreningar, inklusive bostadsrättsföreningar, har krav på revisor. Kravet gäller även för ideella föreningar som är bokföringsskyldiga på grund av näringsverksamhet. I de flesta föreningar utses vid föreningsstämman en medlem i föreningen till förtroendevald revisor, en så kallad lekmannarevisor.

Vem kan kalla sig revisor?

  • Vem som helst kan kalla sig revisor, men auktoriserade och godkända revisorer har sina titlar skyddade enligt revisorslagen (2001:883). ... För de största företagen med någon av dessa bolagsformer gäller ett stärkt krav på revisorn, som måste ha avlagt revisorsexamen och vara auktoriserad av RN.

Relaterade inlägg: