Vad påverkar övertrycket?

Innehållsförteckning

Vad påverkar övertrycket?

Vad påverkar övertrycket?

Det övre trycket är viktigast Det gäller särskilt om du är över femtio år. En anledning är att övertrycket stiger mer med åldern ju stelare blodkärlsväggarna i artären är. Det avspeglar graden av stelhet men även åderförfettning, som även ibland kallas åderförkalkning.

Vad är hjärtats uppgift?

  • Hjärtat är en muskel, som är något större än din knutna hand. Hjärtats uppgift är att pumpa runt blodet i din kropp. Hjärtat har fyra sammankopplade rum: vänster förmak som mynnar i vänster kammare samt höger förmak som mynnar i höger kammare.

Hur påverkar alkohol hjärtat?

  • Alkohol påverkar hjärtat bland annat genom att öka pulsen och blodtrycket. Det är känt att alkohol kan utlösa episoder av förmaksflimmer och förmaksfladder även i små mängder samt att alkoholmissbruk kan vara en faktor bakom utveckling av hjärtsvikt. Alkohol kan också påverka effekten av olika läkemedel.

Hur fungerar klaffarna i hjärtat?

  • Klaffarna i hjärtat fungerar som backventiler och hindrar att blodet går tillbaka från kamrar och till förmak, och från lungartär och aorta till respektive kammare. Hjärtat har ett elektriskt system – retledningssystemet – som gör att det dras ihop och blodet pressas ut i kärlsystemet.

Hur fungerar hjärtat som en pump?

  • Hjärtat fungerar som en pump med två seriekopplade cylindrar. Med en frekvens av sextio slag per minut drar sig hjärtat samman, och hjärtats vänstra kammare pumpar friskt, syrerikt blod genom artärerna – ådrorna som leder från hjärtat – ut i kroppen.

Relaterade inlägg: