Varför Tryckkitt?

Innehållsförteckning

Varför Tryckkitt?

Varför Tryckkitt?

Sättkitt eller tryckkitt är kitt som man lägger i falsen innan man sätter/trycker i glaset. Sättkittet tätar insidan i falsen mellan glas och trä. På gamla bågar är det ofta lite skevheter och annat som gör att glaset inte alltid kommer i kontakt med bågens trä.

Vad innehåller Linoljekitt?

Vad innehåller linoljekitt Linoljekitt består av en blandning av linolja och krita. I gamla recept är linoljan alltid rå, men i dagens linoljekitt kan den vara såväl rå som kokt. Kitt som bygger på kokt linolja torkar fortare.

När är Linoljekitt Övermålningsbart?

Mandelgrens linoljekitt levereras alltid med en extra påse med krita för den sakens skull. Kittet är övermålningsbart direkt med linoljefärg, men en del tycker att det går bättre om man väntar tills ytan känns läderhård. En öppnad kittburk håller längre om kittet samlas ihop i botten.

Hur förvara Linoljekitt?

Förvara kittet svalt innan användning. Linoljekittet är en färskvara, så det som inte används kan med fördel placeras i frysen för att sedan tinas upp nästa gång du behöver kitt.

Måste man ha Tryckkitt?

Om falsen är jämn och målad kan man välja bort tryckkitt vilket förenklar arbetet och framtida underhåll. Det man är ute efter är att solstrålarna som går genom rutan inte skall bryta ned träet i falsen vilket är utsatt om man inte har färg eller tryckkitt.

Hur gör man Linoljekitt?

Recept linoljekitt, 500 g: Blanda olja och krita tills all krita löst sig i oljan. Låt blandningen vila över natten i plastpåse. Dagen efter, blanda in mer krita så konsistensen liknar pizzadegens. Undvik att applicera kittet under varma sommardagar då oljan blir varm och gör kittet kladdigt och svårjobbat.

Vilket Linoljekitt är bäst?

Kan varmt rekommendera Dana lim Linoljekitt 682. Väldigt lättarbetat och väldigt hållbart!

Hur länge ska Linoljekitt torka innan målning?

Ta bort överflödet med kniven. Kittet ska inte synas inifrån genom glaset. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn. Innan man börjar måla med en ny pensel bör den tvättas med vatten och såpa och sedan oljas in med rå linolja.

Relaterade inlägg: