Vad påverkar Jämviktspriset?

Innehållsförteckning

Vad påverkar Jämviktspriset?

Vad påverkar Jämviktspriset?

När utbudet är lika med efterfrågan så får vi marknadsjämvikt. Detta innebär att det produceras och säljs varor i precis den mängd och för det pris som konsumenterna är villiga att betala. Priset och kvantitet vid marknadsjämvikt kallas för jämviktspris och jämviktskvantitet och förkortas P* respektive Q*.

Hur mäter man jämviktspris?

När priset på en vara hamnar på en nivå som gör att utbud och efterfrågan är lika stor uppnås det som kallas för jämviktspris. Detta innebär att det produceras exakt lika mycket av en vara som det efterfrågas för det pris som du som konsument är villig att betala.

Vad är det som påverkar och gör att efterfrågan stiger eller sjunker?

Ju större befolkning, desto högre efterfrågan. Förväntningar om framtida förändringar av varans pris och ovanstående faktorer kan öka eller minska efterfrågan.

Hur förklarar man Jämviktspris?

Om priserna på en marknad får röra sig fritt kommer en anpassning av priserna att uppstå, ett s k jämviktspris. Det innebär att den mängd varor eller tjänster som efterfrågas vid detta jämviktspris, överensstämmer med den mängd varor eller tjänster som producenterna bjuder ut till samma pris.

Relaterade inlägg: