Vilka har skrivit under Genèvekonventionen?

Innehållsförteckning

Vilka har skrivit under Genèvekonventionen?

Vilka har skrivit under Genèvekonventionen?

De tre första konventionerna omarbetades, en fjärde lades till och alla tillsammans ratificerades 1949. De benämns vanligen "Genèvekonventionerna" eller "Genèvekonventionen". Omkring 200 länder har skrivit under överenskommelserna.

Vad reglerar Genèvekonventionerna?

Den första Genèvekonventionen innehåller regler om behandling av sårade och sjuka soldater vid strider i fält. Reglerna skapades ursprungligen år 1864 på initiativ av Röda Korsets grundare Henry Dunant.

Vad menas med Genèvekonventionen?

Genèvekonventionerna från 1949 om skydd för krigens offer firar 70 år idag. Genèvekonventionerna utgör en viktig del av den internationella humanitära rätten, även kallad krigets lagar, som syftar till att begränsa mänskligt lidande under väpnad konflikt.

Vilka regler gäller under Internationella väpnade konflikter?

Humanitär rätt reglerar även vilka vapen och stridsmedel som får användas i en väpnad konflikt. Det är förbjudet att använda vapen som orsakar onödigt lidande eller vapen som drabbar både civila och stridande. Enligt humanitär rätt gäller försiktighetsprincipen och proportionalitetsprincipen vid varje anfall.

Kan sjukvårdspersonal tas som krigsfångar?

Väsentlig är den från 1600-talet folkrättsliga syn som fastslår att krigsfångar är under den krigförande statens välde, ej den enskildes. Läkare och präster betraktas ej som krigsfångar men skall ha samma rättigheter som sådana, och ha rätt att fritt utöva sin verksamhet bland fångarna.

Relaterade inlägg: