Vad är målen med smittskyddslagen?

Innehållsförteckning

Vad är målen med smittskyddslagen?

Vad är målen med smittskyddslagen?

1 § Var och en skall genom uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. 2 § Den som vet eller har anledning att misstänka att han eller hon bär på en smittsam sjukdom är skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk.

Vad säger smittskyddslagen om sexuellt överförbar smitta?

Du måste följa vissa regler när det gäller könssjukdomar som står i smittskyddslagen: Du måste testa dig så fort som möjligt om du tror att du kan ha fått någon av sjukdomarna. Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej.

Vad säger smittskyddslagen om Covid?

Covid-19 klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Att klassa covid-19 som allmänfarlig och samhällsfarlig stärker den svenska beredskapen.

Vad säger smittskyddslagen om könsherpes?

Om du har någon eller några av könssjukdomarna som finns med i smittskyddslagen görs en så kallad smittspårning. Det innebär att du måste berätta vem eller vilka du har haft sex med det senaste året, oavsett om ni har använt någon typ av skydd eller inte.

Relaterade inlägg: