Vad betyder preliminärt uppskov?

Innehållsförteckning

Vad betyder preliminärt uppskov?

Vad betyder preliminärt uppskov?

Om du inte har köpt en ny bostad vid slutet av det år som du sålt den gamla bostaden kan du begära preliminärt uppskov. Det gör du det år du deklarerar försäljningen, det vill säga året efter att du sålde din bostad.

Hur fungerar uppskov?

Om du har sålt en bostad och känner att du inte vill betala vinstskatten direkt kan du ansöka hos Skatteverket om att skjuta upp betalning av skatten. Detta kallas uppskov och handlar kort och gott om att fördröja skatten vid bostadsförsäljning.

När söker man preliminärt uppskov?

Preliminära uppskov kan beviljas det år försäljningen deklareras och gäller bara under det år då man får skaffa sig en ersättningsbostad och flytta in i den. Slutligt uppskov kan beviljas direkt vid deklarationen för försäljningsåret om villkoren för slutligt uppskov redan är uppfyllda.

Hur beskattas uppskov?

Schablonintäkten är 1,67 procent av det uppskovsbelopp som du har vid ingången av det inkomstår som du deklarerar för. Skatten på schablonintäkten är 30 procent. Det innebär att skatten att betala blir cirka 0,5 procent av själva uppskovsbeloppet (1,67 procent x 30 procent = cirka 0,5 procent).

Hur betala tillbaka uppskov?

Du kan välja att återföra hela eller delar av uppskovet till beskattning även om du inte har sålt din ersättningsbostad. Det gör du i din inkomstdeklaration. Du måste återföra minst 20 000 kr om du återför en del av uppskovsbeloppet.

Hur fungerar det att skjuta upp skatten?

Att göra uppskov innebär att du som har sålt en bostad väntar med att betala vinstskatten, som ligger på 22 procent. Uppskovet begärs i samband med att du deklarerar bostadsförsäljningen och du ansöker om detta hos Skatteverket. Det går bara att göra uppskov när du har sålt en bostad.

Hur stort uppskov får man göra?

Samtidigt infördes ett maxbelopp för hur stora uppskov man får göra . Sedan dess får man inte göra reavinstuppskov på mer än maximalt 3 Mkr, oavsett hur mycket reavinst man gör när man säljer, och hur mycket den nya bostaden man köper istället kostar. Det maximala uppskovsbeloppet på 3 Mkr är per bostad.

Relaterade inlägg: