Vad är Regnbågsinflammation?

Innehållsförteckning

Vad är Regnbågsinflammation?

Vad är Regnbågsinflammation?

Irit innebär inflammation i iris och ses i praktiken alltid tillsammans med en inflammation i ciliarkroppen, varför den korrekta benämningen är iridocyklit eller främre uveit. Ibland är irit ett delfenomen av en bakre uveit, men vanligen är inflammationen lokaliserad till iris och ciliarkroppen.

Varför får man Regnbågshinneinflammation?

Orsak. De flesta som drabbas av irit är för övrigt friska, och det finns ingen utlösande faktor till inflammationen. Det kan dock finnas vissa infektioner, till exempel tarminfektioner, som skulle kunna medföra att irit utvecklas, men detta är ovanligt. En grupp patienter har en ärftlig benägenhet att utveckla irit.

Vad är Vitrit?

Regnbågshinneinflammation, det vill säga irit är en inflammation i den främre delen av ögat. Irit hör till inflammationerna i ögats korioidea. Andra inflammationer i korioidea är inflammation i mellersta delen av ögat, det vill säga vitrit och inflammation av ögats bakre del, det vill säga korioretinit.

Vad är Synekier?

Sent i förloppet kan pupillen vara oregelbunden och ljusstel pga sammanväxningar mellan pupillkanten och linsen – synekier. Vid undersökning med spaltlampa ses ljusväg och celler i främre kammaren och ibland även precipitat på kornealendotelet.

Vad gör Ikervis?

Vad är Ikervis och vad används det för? Ikervis är ett läkemedel som används för att behandla svår keratit, en inflammation i kornea (hornhinnan, den genomskinliga hinnan på ögats framsida) hos vuxna patienter med kroniskt torra ögon.

Varför Pupillvidgande?

När du besöker ögonläkare eller ortoptist : ges ofta pupillvidgande ögondroppar. Detta görs för att specialisten skall kunna se in i ögat för en grundlig och komplett undersökningen. Dropparna gör det möjlig att ögonmusklerna blir avslappnade och inte kan dra ihop pupillerna när man lyser in i ögat.

Vad orsakar uveit?

De främsta riskfaktorerna för uveit är ärftliga anlag, infektioner, systemiska immunmedierade/inflammatoriska sjukdomar, tidigare ögontrauma och rökning.

Relaterade inlägg: