Vad står Dalahästen för?
Vad står Dalahästen för?
Dalahästen är en symbol för Sverige Efter världsutställningen i New York 1939 fick dalahästen sitt stora genombrott. Dalahästen är en av de vanligaste symbolerna för Sverige, och är framför allt en symbol för traditionell svensk allmogekultur.
Varför tillverkar man dalahästar?
Dalahästar har tillverkats sedan 1700-talet som en biprodukt till traktens möbelsnickeri, eller som en leksak som såldes på marknader i Mellansverige. Dekorationen är densamma som man finner i övrig allmogekonst, särskilt kurbitsmåleriet, från trakten; själva dekoren kallas krusning.
Vad kallas Målning av dalahästar?
Under 1830-talet började hästarna målas och få det idag ikoniska kurbitsmönstret. När en stor röd dalahäst sedan stod vid entrén till Sveriges paviljong vid världsutställningen i New York 1939 fick den sitt internationella genombrott och sin status som Sverigesymbol.
Vad är Kurbitsmönster?
Kurbits (från latin cucurbita och tyskan Kürbis, pumpa) är en dekorativ målarkonst från Dalarna med en särpräglad dekor av fantasiväxter med stora blom- och bladknippen. Kurbits finns både som självständig dekor och som en utfyllnad i dalmålarnas berättande scener.