Vad gör du om en kollega till dig är alkohol eller narkotikapåverkad på jobbet?
Innehållsförteckning
- Vad gör du om en kollega till dig är alkohol eller narkotikapåverkad på jobbet?
- Får man jobba alkoholpåverkad?
- Kan man få sparken om man tar droger?
- Kan arbetsgivare kräva blodprov?
- Har arbetsgivaren rätt att ta drogtest?
- Vad händer om man kommer full till jobbet?
- Kan det finnas problem med alkohol och droger på arbetsplatsen?
- Vad ska arbetsgivaren veta om alkohol och droger?
- Kan alkoholism ses som ett sjukdomstillstånd?
Vad gör du om en kollega till dig är alkohol eller narkotikapåverkad på jobbet?
Detsamma gäller om någon är drogpåverkad på jobbet. I ett senare skede om ett missbruk eller beroende konstateras kan det bli aktuellt med missbruksvård. Att vara narkotikapåverkad på jobbet ska alltid medföra löneavdrag. Att vara påverkad av alkohol på arbetsplatsen ska alltid medföra löneavdrag.
Får man jobba alkoholpåverkad?
Alkoholkonsumtion på arbetsplatsen står inte reglerat i lagen. Istället förordar arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket att arbetsgivare har huvudansvaret för den lokala arbetsmiljön, inklusive synen på alkoholkonsumtion på arbetet.
Kan man få sparken om man tar droger?
Andra håller sig till att narkotika är olagligt och säger upp eller avskedar personen. Ofta finns det problem bakom missbruket och innan någon kommer påverkad till jobbet har det gått väldigt långt.
Kan arbetsgivare kräva blodprov?
En arbetsgivare kan kräva att arbetstagaren medverkar i drogtest om detta är avtalat i t. ex. anställningsavtalet. ... Givetvis kan en arbetstagare aldrig tvingas fullt ut till att genomgå drogtest, men att vägra detta kan leda till uppsägning från arbetsgivarens sida.
Har arbetsgivaren rätt att ta drogtest?
Det finns ingen lag som säger att arbetsgivaren inte får utföra drogtester. Istället finns en rad prejudikat (avgjorda domar) i Arbetsdomstolen. Facket har däremot förlorat alla mål som gäller drogtester. Om någon uppmanas att göra ett drogtest kan du inte vägra rakt av.
Vad händer om man kommer full till jobbet?
Detta innebär istället att arbetsgivaren till den anställde som varit spritpåverkad på jobbet har en skyldighet att försöka hjälpa arbetstagaren att ta sig ur missbruket. Om den anställde vägrar ta emot hjälp eller att hjälpen misslyckas kan uppsägning ske.
Kan det finnas problem med alkohol och droger på arbetsplatsen?
- Det kan finnas missbruk och beroende av alkohol och droger på arbetsplatsen. En drog- eller alkoholpåverkad person kan vara en arbetsmiljörisk för sig själv och andra. Problem med alkohol och droger innebär väsentliga kostnader för företag och organisationer. Det finns ingen klar gräns för när ett alkoholbruk övergår i missbruk och beroende.
Vad ska arbetsgivaren veta om alkohol och droger?
- I Arbetsmiljölagen står det att arbetsgivaren ska "klargöra vilka interna regler och rutiner som gäller om arbetstagare uppträder påverkad av alkohol eller andra berusningsmedel i arbetet". Den anställde har rätt att veta vad som gäller på jobbet när det gäller alkohol och droger.
Kan alkoholism ses som ett sjukdomstillstånd?
- Att alkoholism ses som ett sjukdomstillstånd innebär att arbetsgivaren inte får lov att säga upp den anställde pga. missbruket i sig. Att arbetsgivaren inte får säga upp anställda pga. sjukdom står inte i någon lag, men det framgår av förarbetena till Lag om anställningsskydd (LAS) och av rättsfallet AD nr. 139/1978.