Vad är fästa slöjd?

Innehållsförteckning

Vad är fästa slöjd?

Vad är fästa slöjd?

Metallplatta på symaskinen över tyget där sömmen sys. Vliselin : Klistreas ( stryks) på baksidan av tyger för att sätta ihop två tyger eller bli stelt.

Vad är Stadkant slöjd?

»Snyggt på baksidan och raka stadkanter«, sägs det ibland med ironi i rösten. ... Men idag får väl sådana gammaldags krav sällan grumla skaparglädjen för den som intet ont anande närmar sig tyg och garn. Slöjd får faktiskt se ut hur den vill, snygg eller ful, prydlig eller vildsint.

Vad heter det när man sätter nålar på tvären på kanten av tyget?

Det kallas för att spinna.

Vad är Klyvpressa?

Sy en vanlig söm med tygen räta mot räta (du behöver minst en cm sömsmån för denna söm). Klyvpressa sömmen (så den öppnar sig), och vik sen ner några mm av tyget innan du pressar igen. Sy en stickning över den vikta delen på sömsmånen. Denna typ av avslutning passar bra på tunnare tyger som inte fransas.

Vad är mönster slöjd?

Mönster Det finns färdiga mönster på olika plagg som du ritar av när du ska göra ett plagg. ... Pressarfot Den delen av symaskinen som håller fast tyget. Om man t ex ska sy i en dragkedja eller sy ett knapphål så ska man byta pressarfot.

Vad är Slöjdbegrepp?

Slöjdbegrepp – typiska ord som vi använder i textilslöjden. För att förstå instruktioner i slöjden behöver du kunna orden som vi använder. Allting blir mycket roligare när man förstår och man kan klara av att arbeta mer på egen hand.

Vad är elastisk slöjd?

Vävda tyger kan bli lite elastiska genom att man blandar in elastiska trådar av konstgummi i materialet. Ett exempel på vävt elastiskt tyg är tyget i elastajeans.

Vad är det du gör i papper och klipper ut och använder om du ska rita ut en form på ett tyg?

Ett symönster består av flera olika delar som du klipper ut i tyg och sedan syr ihop. En tröja t. ex. kan ha ett framstycke, ett bakstycke, två ärmar och ett nackband.

Vilka nålar använder du när du ska Tvärnåla och nåla fast tyger?

Tvärnåla är när man sätter nålarna tvärsemot man ska sy. Knappen ska vara utanför tyget. Nåla fast är när man nålar fast något med knappnålar för att det ska sitta fast och inte röra sig.

Vad betyder Traskant?

Vad är en traskant? En kant på tyget som inte är sicksackad, alltså trådarna sticker ut.

Relaterade inlägg: