Vad är en pupill?

Innehållsförteckning

Vad är en pupill?

Vad är en pupill?

Pupill. Pupillen är öppningen i regnbågshinnan som kontrollerar ljusflödet till näthinnan. Ögats bländare.

Hur ändras Pupillens storlek?

Storlekenpupillen regleras av reflexmässiga sammandragningar och utvidgningar av regnbågshinnan för att anpassa mängden ljus som kommer in i ögat. Pupillen minskar när det omgivande ljuset ökar, och blir större när ljuset avtar. Pupillens storlek kan även förändras om man är påverkad av droger eller är förälskad.

Varför varierar storleken på pupillen?

Den vanligaste orsaken till olika stora pupiller är att det är en medfödd skillnad. Pupillerna har olika spänning i regnbågshinnans muskel och det gör att pupillerna ser olika stora ut. Det är vanligt att det här förekommer hos flera personer i samma genetiska släkt.

Hur regleras mängden ljus som kommer in i ögat?

Ögonlock och -fransar. Ögonlockens uppgift är att skydda ögat från skador och att reglera mängden ljus som når in i ögat. Ögonlocken hjälper också till att sprida tårvätskan.

När utvidgas pupillerna?

I dagsljus har människans pupill en diameter på cirka 1,5 millimeter, i svagt ljus ökas diametern till cirka 8 millimeter. Men den kan även påverkas av drogpåverkan eller av olika känslor (vid till exempel förälskelse/kärlek så kan pupillerna hållas vidgade av glädjen/endorfinerna i blodflödet).

Relaterade inlägg: