Vad ska man göra när man har bränt sig?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra när man har bränt sig?

Vad ska man göra när man har bränt sig?

Du kan lindra smärtan genom att spola den skadade huden med svalt vatten direkt efter att du har bränt dig, men spola inte längre än 15 minuter. Det går också bra att sänka ner den skadade kroppsdelen i till exempel en hink med svalt vatten. På så vis kan du både lindra smärtan och begränsa skadan.

Hur länge spola vatten på brännskada?

Om möjligt ska du omedelbart kyla ned brännskadan genom att spola den i svalt vatten i minst 20 minuter. Detta kan begränsa vävnadsskadan och lindra smärtan.

Hur snabbt läker brännskador?

Ytliga dermala brännskador läker, under optimala förhållanden, inom cirka två veckor och lämnar oftast inga ärr. Dock kan pigmentrubbningar uppstå, framför allt hos patienter med pigmenterad hud. Klåda är vanligt under läkningstiden och kan kvarstå i veckor-månader även efter komplett läkning.

Hur lång tid tar det för en solbränna att lägga sig?

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka. Här går vi igenom hur du kan lindra smärtan och när det är dags att söka vård.

Vad ska man göra när man har bränt sig i solen?

Så här kan du göra om du har bränt dig i solen:

  1. Låt bli att sola några dagar för att låta huden läka.
  2. Kyl med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.
  3. Använd receptfri kräm eller salva med hydrokortison om det kliar eller svider.
  4. Använd receptfria smärtstillande läkemedel om det gör mycket ont.

Vad gör man om man bränt sig på brännässlor?

Du kan först försöka lindra besvären genom att skölja nässelutslagen under kallt rinnande vatten i några minuter. Sedan kan du stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva. Det är viktigt att du följer bruksanvisningen som följer med förpackningen.

Vad är längsta tiden man bör spola med svalt vatten på en brännskada?

Behandling. Omedelbara åtgärder på olycksplatsen vid mindre brännskador: Ta snabbt bort det som skadar. Spola det brända hudområdet med svalt vatten i 5–10 minuter vilket lindrar smärtan och reducerar ödemutveckling. Bedöm skadans djup och omfattning: Handflata 1 %.

Varför förlorar man vätska vid brännskada?

Vätsketillförsel. Då den brännskadade förlorar vätska i och med att hudbarriären är skadad är det viktigt att ersätta denna. Kroppen klarar själv att kompensera för vätskeförlusterna till viss mån men en brännskada på mer än 15-20 % bör behandlas med vätska.

Hur får man en bränna att lägga sig?

Kyl ner! Ta ett kallt bad eller dusch, alternativt kan du ta en våt trasa med kallt vatten mot det solbrända området. Det finns även vissa kylbalsam du kan köpa. Drick vatten – Att dricka extra mycket vatten kan hjälpa till att reparera skadan som gjorts genom att kroppen leder mer vätska till huden.

Relaterade inlägg: